Київська IT-компанія відмовила у співбесіді фахівцю через українську мову

Київська ІТ-компанія TechExpace (React) стала фігурантом мовного скандалу. Там відмовили у співбесіді хлопцю, який в побуті спілкується українською. Про інцидент стало відомо 20 жовтня. Про це повідомляє  24 канал.

Антон Капелюшник поскаржився на своїй фейсбук-сторінці, що його спілкування з HR-фахівцем скасували без попередження. Причиною стала саме принципова позиція щодо рідної мови.

На підтвердження своїх слів Капелюшний оприлюднив переписку із представниками компанії. Там йому вже призначили дату та час онлайн-співбесіди, однак після уточнили, чи знає майбутній працівник російську.

Чоловік відповів, що добре її розуміє, грамотно пише, але сам у побуті говорить українською. Співрозмовниця Капелюшного кілька разів акцентувала на тому, що в компанії всі спілкуються мовою країни-агресора, тому перевагу надають саме їй.

У день співбесіди юнака раптово сповістили про те, що йому не можуть запропонувати жодної вакансії через україномовність. Обурливий діалог Капелюшний завершив саркастичним зауваженням про те, що така позиція працедавців звучить як “ватний мем”.

“Думав, що у 2021-му скасовувати співбесіди, до всього, ще й без попередження, через українську мову спілкування – це швидше постановочі діалоги, але НІТ! Тим більше в так званому цивілізованому ІТ, де давно основною мовою є англійська”, – звернувся він до компанії, яка зганьбилася.

дискримінація

Листування Капелюшного з представниками IT-компанії / Скриншот автора

Свій допис він завершив риторичним питанням, чи нормально компанії ТechExpace, вони ж React, вони ж Affreact, працюється в Україні. Також Капелюшний припустив, що після розголосу фірма спробує виправдати скандал “позицією окремого рекрутера”.