Українські зірки надихали викладачів гуртків та спортивних тренерів вивчати українську мову

У День української  писемності та мови, 9 листопада, українські зірки поділились власними історіями переходу на українську мову, щоб надихнути викладачів гуртків та спортивних тренерів, які беруть участь у челенджі “Навчай українською” та переходять на українську мову викладання. Про це повідомила Ініціатива “Навчай українською”.

Третій всеукраїнський челендж “Навчай українською” з популяризації викладання державною мовою у сфері позашкільної освіти розпочався напередодні Дня української писемності та мови. До участі у челенджі зареєструвалось близько 3000 викладачів гуртків та спортивних секцій з 16 областей України, що утричі перевищує кількість учасників попереднього челенджу у квітні 2021 року.

51666926199_2b7eb72161_c

Організатори – ініціатива «Навчай українською» за підтримки Міністерства молоді та спорту України та Уповноваженого із захисту державної мови. Челендж триватиме три тижні, протягом яких учасники челенджу отримають необхідні матеріали та підтримку, щоб перейти на українську мову викладання. 

“Челендж викликав значний ажіотаж серед освітян позашкільних закладів, гуртків. Форму на участь заповнили близько 3000 вчителів і тренерів з 16 областей України. На жаль, ми були змушені призупинити набір, оскільки не зможемо охопити всіх охочих необхідною індивідуальною підтримкою. Відповідно, учасниками челенджу стануть перші тисяча зареєстрованих. Але обіцяємо, що зробимо все можливе, аби кожен бажаючий мав змогу пройти навчання”, – коментує співзасновниця Ініціативи Наталка Федечко.

Чемпіон Паралімпійських Ігор у Ріо-де-Жанейро Андрій Демчук, шеф-кухар, співвласник ресторану «100 років тому вперед» Євген Клопотенко, актор, сценарист, співзасновник студії Мамахохотала Женя Янович, телеведуча Оксана Гутцайт, переможець премії Global Teacher Prize Ukraine 2021, викладач української мови та літератури Артур Пройдаков розповіли, як вони почали говорити українською, та підтримали освітян, які зараз проходять на українську мову викладання.

 “Для багатьох спортсменів тренер є авторитетом, до думки якого ти прислухаєшся. Він для тебе є другим татом чи мамою”, – поділився чемпіон Паралімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро Андрій Демчук.

“Фундамент закладається з дитинства. Це не тільки сім’я, це – оточення, це те, що споживає дитина. І змінювати покоління 10-12-річних – це наша задача”, – сказав актор, сценарист, співзасновник студії Мамахохотала Женя Янович.

Женя Янович

“Якщо ми хочемо бути успішними в Україні 2021 року і в подальшому, нам треба з вами знати українську мову”, – наголосив переможець премії Global Teacher Prize Ukraine 2021, викладач української мови та літератури Артур Пройдаков.

51666919779_761edff09b_c

Ініціатива “Навчай українською” – це небайдужі громадяни, батьки та волонтери, які об’єдналися навколо популяризації української мови в освіті.

Хоча вільне володіння державною мовою – одна з ключових компетентностей для школярів, в Україні існують значні проблеми із викладанням українською мовою в позашкільних гуртках та секціях. За даними опитування ініціативи “Навчай українською”, у 2020 році у п’яти найбільших містах України (Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі) серед спортивних секцій, танцювальних студій, художніх, вокальних гуртків тощо – лише 16% у Києві і 8% у Харкові вели усі заняття виключно українською мовою, у той час як 56% гуртків і секцій для дітей у згаданих вище містах України вели заняття виключно російською (а в Харкові та Дніпрі – 79% і 74% відповідно). Деталі: https://bit.ly/3spZrSo

Це перешкоджає дітям вивчати та вільно володіти українською мовою, що є порушенням закону “Про освіту” та статті 30 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Адже дитячі гуртки та секції, принаймні у великих містах, є одним із чинників, що створюють навколо дітей російськомовне середовище, закладаючи стереотипи мовної поведінки на майбутнє. З 16 січня 2020 року всі ці організації мають надавати послуги українською мовою, як і вся сфера послуг. Винятки можливі лише для тих клієнтів, які самі хочуть отримувати послуги іншою мовою, а отже ігнорування права дітей на отримання послуг українською мовою стане незаконним.