Кулі замість слів: до Дня української мови та писемності матеріали російською можна оформити особливо

Українські онлайн-медіа, які досі мають російськомовну версію сайту, можуть встановити собі на один день шрифт “Російський кульовий”, щоб підкреслити важливість мовної політики та привернути увагу до загрози з боку російського контенту. Соціальна кампанія проурочена Дню української мови та писемності.

Про це повідомляють організатори — українська агенція комунікацій provid.

Кампанія має на меті представити вплив російської пропаганди й російського контенту через візуальний креатив: через особливе графічне зображення російської мови, яка нині ототожнюється з агресією, насиллям і жорстокістю. Розпочати планують з українських онлайн-медіа.

Кириличний шрифт «Російський кульовий» створений для літер російської мови і не містить звичних знаків. Замість них використано графічні кульові отвори, взяті зі світлин, що зроблені на деокупованих територіях. Кожна літера — це слід від російських куль, які влучили в будинки, автівки та памʼятники в українських містах.

«Росія спілкується з нами мовою насилля та агресії. Автоматні черги, вибухи, постріли — це і є російська мова сьогодні. Кожне “не все так однозначно”, кожне “треба зрозуміти їхню позицію”, кожен заклик до замирення, зняття санкцій або продовження економічної співпраці з росією перекладається російською мовою як постріли, вибухи й руйнування в Україні. Тож, якщо існує мова, має бути і її графічне втілення — шрифт. От ми і вирішили створити такий інструмент для простого й наочного відображення російської мови у медіа, контенті та креативних матеріалах. І референсів для такого шрифта, на жаль, виявилося вдосталь», — коментує ідею креативний директор provid Влад Галяпа.

Новий шрифт в агентстві пропонують до вільного вжитку всім, хто хоче скористатися ним для створення будь-яких креативних чи інформаційних матеріалів. Онлайн-медіа, які досі мають російськомовну версію сайту, можуть встановити собі цей шрифт, щоб підкреслити важливість мовної політики та привернути увагу до загрози з боку російського контенту. Для цього медіа з російськомовним контентом зазвичай достатньо додати otf-файл шрифту на сервер і прописати в css-стилі випадки його використання. Після цього шрифт працюватиме як звичайний, а російська мова відображатиметься «правильно».

«Його можна використати для комунікаційної кампанії, як іміджевий хід, спосіб привернути увагу до зміни мовної політики перед деактивацією російськомовної версії або ж як засіб для висловлення власної позиції», — наголошують у provid.

В агентстві сподіваються на поширення креативної графічної ідеї. Агенство хоче зробити кілька примірників творів класичної російської літератури, надрукованих шрифтом, що має вигляд слідів від куль.

Організатор соціальної кампанії закликають видання з російськомовною версією долучитися до кампанії та встановити шрифт принаймні на один день. А для тих медіа, які планують назавжди вилучити мову агресора зі свого ресурсу, цей шрифт стане чудовим приводом наостанок нагадати про загрозу, яка походить від російськомовного контенту.

Звантажити шрифт та дізнатися більше про проєкт можна за посиланням.