Президент знову заговорив про те, що більшість вояків АТО розмовляє російською

Соціологічні дослідження це спростовують: українська мова є рідною для 73% учасників АТО, російська – для 6%.

Президент Петро Порошенко, виступаючи на відкритті 13-ої щорічної зустрічі “Ялтинської европейської стратегії” (YES) й говорячи про українських вояків АТО, заявив: “Дехто з них розмовляє російською. Я дам вам цифри – більшість з них розмовляє російською”.

Про це пише Сергій Оснач, активіст Громадянського руху «Відсіч» і співкоординатор кампанії «Бойкот російського кіно», на своїй Фейсбук-сторінці.

Він обурюється: “Навіщо Президент повторює цю цілковиту нісенітницю, яку спростовують усі соціологічні дослідження? Наприклад, процитую дослідження Центру Разумкова (між иншим, найповажнішого аналітичного центру України): “Українська мова є рідною для 73% учасників АТО, їх рідних і близьких. Російська – для 6%, обидві мови – для 19%. Серед непричетних до АТО українську мову вважають рідною 55%, російську – 19%, обидві мови – 23%. Українською та переважно українською вдома розмовляють 60% учасників АТО та 46% не причетних до АТО, російською – відповідно, 14% та 27%, обома мовами – по 25%”.

Сергій Оснач пояснює: “У країні, де більшість громадян – україномовні, ну ніяк у війську не може бути російськомовної більшости”.

Громадський активіст обурюється: “Хтось пише Президенту добрі промови, але навіщось систематично вставляє туди одверту брехню про більшість російськомовних в АТО, яка принижує україномовних громадян України, носіїв української ідентичности, зокрема україномовних українських вояків, які проливають кров і гинуть, боронячи Україну від російської навали”.

У своїх промовах Порошенко неодноразово згадував про російськомовних вояків АТО.

Нагадаємо, у червні 2016 Центр Разумкова опублікував результати соціологічного дослідження, які свідчать про те, що більшість громадян України – україномовні.

Фото: Прес-служба Президента