Комітет з питань культури і духовності ВР підтримав громадський законопроект про мову

7 червня депутати на засіданні Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України підтримали всі три законопроекти, що стосуються державної мови, а також четвертий законопроект, який напрацював комітет разом з громадськістю, взявши за основу проект № 5670.

Про це повідомив співкоординатор руху “Простір свободи” Тарас Шамайда на своїй Фейсбук-сторінці.

“Саме цей варіант може об’єднати всіх, для кого справді важлива українська мова і українське майбутнє. Назва доопрацьованого проекту “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Члени комітету з питань культури, а також усі депутати, які хочуть стати співавторами цього документу, можуть поставити підписи під ним уже 8 червня”, – повідомив Шамайда.

Також він розповів про депутатів, які намагались зірвати це рішення комітету.

“Ярослав Лесюк і Марія Матіос вимагали змінити назву і суть закону, напхати туди норм про меншини, регіональні мови й т.ін., а коли це не вдалося, не просто проголосували проти, але й залишили засідання комітету. Тим самим зірвавши кворум і не давши розглянути ще одне важливе питання про московську церкву в Україні. І якщо щодо Лесюка, який постійно через різні маніпуляції намагається перешкодити зміцненню позицій української мови, жодних ілюзій давно нема, то на совість пані Марії (все ж таки талановитої української письменниці) були хоч якісь сподівання”, – пише Тарас Шамайда.

Нагадаємо, законопроект № 5670 “Про державну мову” напрацьований робочою групою під керівництвом професора Володимира Василенка при Міністерстві культури. До робочої групи входили представники громадськості та експерти, що спеціалізуються на питаннях мовної політики. Широкі кола громадськості вже виступили на підтримку законопроекту.

Портал мовної політики

Фото: Катерина Чепура