Частка україномовних книг в книгарнях

Оскільки з минулого аналізу мовного асортименту українських книгарень, пройшло вже більше року. Вирішив його повторити. У вибірку окрім yakaboo.ua, chytayka.com.ua, grenka.ua та f.ua, додав ще rozetka.com.ua та prom.ua.

Результати аналізу показують що 69% асортименту книгарень складає російськомовна література, а україномовна література складає лише 23%. Ситуація краща ніж минулого року, але якщо з вибірки прибрати f.ua то ситуація майже не змінилася.

Також додав, цього разу, дані по виданню книг в Україні. В останні роки частка україномовної літератури збільшилась. Але не за рахунок збільшення кількості назв чи накладів, а за рахунок зменшення видання російської. Як і раніше в рік видається десь в середньому 15 тис. назв, та десь 30 000 тис. пр.

Результати моїх підрахунків не претендують на стовідсоткову достовірність, але на основі них можна скласти уявлення про загальні мовні пропорції на ринку книги.

Мовний розподіл книг в українській книгарні 2017 Мовний розподіл книг за категоріями у книгарні chytayka.com.ua Мовний розподіл книг за категоріями у книгарні f.ua Мовний розподіл книг за категоріями у книгарні grenka.ua Мовний розподіл книг за категоріями у книгарні prom.ua Мовний розподіл книг за категоріями у книгарні rozetka.com.ua Мовний розподіл книг за категоріями у книгарні yakaboo.ua Розподіл за мовою назв книг виданих в Україні Розподіл за мовою накладів книг виданих в Україні

 

Автор – Stanislav Svidlov

One thought on “Частка україномовних книг в книгарнях

Comments are closed.