Питання до тих, кого закон Про державну мову чомусь “ущемляє”

Олександр Іванов

Питання до тих, кого закон Про державну мову чомусь “ущемляє”. Чим він вас ущемляє?

Що тепер у новинного вебсайту буде локалізація українською? При цьому локалізацію російською чи іншими мовами ніхто не забороняє.

Що аж через 5 років можна буде дивитися 90% ТБ українською (а зараз 75%)? При цьому канал може мати іншу доріжку 100% російською.

Що тепер буде більше преси українською? При цьому виданням ніхто не забороняє видавати наклади російською.

Що тепер можна законно вимагати обслужити українською мовою у сфері послуг? При цьому обслуговування російською чи іншими мовами якщо вам так зручно ніхто не забороняє.

Що тепер буде більше книг українською у виданнях і книгарннях? При цьому книги російською чи іншими мовами ніхто не забороняє.

Чим може вам не подобаються мовні інспектори, яких вилучили у другому читанні закону?

Чи може вам не подобаються безкоштовні курси української мови?

Ті, кого цей закон “ущемляє” або свідомі рашисти, або досі частково або повністю живуть у російському соціокультурному просторі. І не прочитавши тексту закону ретранслюють російську пропаганду. Спробуйте загуглити закон 5670-д і прочитати текст для різноманітності.

Закон про державну мову – це перша комплексна спроба окреслити український соціокультурний простір. При цьому, без зазіхання на права людей в особистому житті спілкуватися мовою, яка їм подобається.

Це закон не про російськомовних громадян України. Для російськомовних насправді практично все лишається як є, без змін. І в цьому можна буде переконатися коли пройде кілька місяців. Це закон про україномовних, які нарешті зможуть вийти з мовного гетто.

Фото: Аліна Карбан для Порталу мовної політики