Від «слуг народу» вимагають не чіпати закон про мову та «чорний список»

17 червня біля комітетів Верховної Ради громадські активісти протестували проти втручання у закон про мову, відновлення русифікації освіти та послаблення Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. У формі іронічного шоу «Урядовий квартал» протестувальники порівняли законодавчі ініціативи чинної влади з часами Віктора Януковича.

Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики вже втретє розглядає законопроєкт №2362 скандального депутата з фракції «Слуга народу» Максима Бужанського. Цей проєкт передбачає зміни до законів про мову і про освіту та скасовує перехід з 1 вересня 2020 року на навчання українською мовою тих учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською. Крім того, у комітеті готують до реєстрації доопрацьований законопроєкт «Про медіа», в якому планується значно обмежити та ускладнити наповнення Переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці.

Ці ініціативи обурили українську громадськість. Напередодні понад 100 знаних митців, учених, журналістів, ветеранів та громадських діячів оприлюднили звернення з закликом до влади зупинити наступ на український простір. Під зверненням підписались зокрема: журналіст Вахтанг Кіпіані, колишній політв’язень Йосип Зісельс, акторка Ірма Вітовська, релігієзнавець та колишній політв’язень Ігор Козловський,  колишня в.о міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, кінорежисер Ахтем Сеітаблаєв, письменниця Ірен Роздобудько.

17 червня під час засідання комітету активісти та небайдужі громадяни влаштували демонстрацію з театралізованим дійством.

Організатором акції виступила спільнота «Мова об’єднує», до якої входить низка громадських організацій, що опікуються захистом української мови – «Простір свободи», «Відсіч», «Дріжджі», «Безкоштовні курси української мови», «Переходь на українську» та ін.

На сцені у вигляді величезного телевізора активіст у ролі Володимира Зеленського презентував своє нове шоу «Урядовий квартал», гостями якого стали «президент-утікач Віктор Янукович» та «російський актор Міхаїл Пореченков», який відзначився стрільбою в бік українських захисників і внесений в Україні до Переліку осіб, що створюють загрозу нацбезпеці.

зображення

Фото: Радіо Свобода

На шоу «Янукович» поділився із «Зеленським» своїми рецептами відволікання уваги народу від невиконаних передвиборчих обіцянок і реальних проблем: потрібно «увіКнути» режим «Почую кожного» і «чути» те, що хочеться, стикаючи людей лобами. «Зеленський» виявився здібним учнем: «Замість зменшення тарифів зменшимо українські квоти! Замість збільшення зарплат збільшимо кількість «Сватів» та інших російськомовних фільмів! Замість боротьби з корупцією будемо боротися з переходом шкіл на мову! Замість залучення інвесторів скасуємо «чорні списки» й запросимо сюди побільше російських артистів! І будемо одним народом, як раніше! І смачний пломбір!» – виголосив «Зеленський» зі сцени російською. Також «Янукович» навчив «Зеленського» тренуватися на пеньках – за його словами, це дуже корисна вправа, яка допомагає добігти до російського кордону.

зображення

Фото: Радіо Свобода

Громадські активісти переконані, що своїми законодавчими ініціативами влада перетнула «червоні лінії» і що вона навмисне знову піднімає давно вирішене мовне питання, щоб розсварити суспільство і відволікти від провалів зекоманди.

«Влада від провокаційних заяв перейшла до деструктивних дій, що загрожують українському простору», – заявив співкоординатор руху «Простір свободи» Тарас Шамайда, – «Законопроєкт Бужанського передбачає не лише зрив переходу учнів 5-11 класів на українську мову навчання з 1 вересня, але і дозвіл викладати російською мовою будь-які предмети в будь-яких школах. Ми не дамо цього зробити, українці чинитимуть опір новітній русифікації!»

FE1A5149-2BE2-4E7B-88E6-D6DB0A339E41_w1023_s

Фото: Радіо Свобода

В обґрунтуванні свого законопроєкту Бужанський говорить про нібито неконституційність мовних норм чинного закону про освіту, ігноруючи рішення  Конституційного Суду України від 16.07.2019, в якому ці норми визнано конституційними і яке є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено, – зазначають активісти.

Саме з русифікаторських ініціатив режиму Януковича розпочався масовий протестний рух, який зрештою призвів до повалення режиму, нагадала активістка руху «Відсіч» і режисерка акції Катерина Чепура:

«В 2012 році, зі спробами регіоналів влізти в мовну тему, розпочались перші масштабні акції проти Януковича. Тоді на вулиці вийшли не просто люди незадоволені режимом – вийшли письменники, артисти, митці, науковці… Вийшов той прошарок суспільства який дуже добре усвідомлював наслідки мовної шибениці для України. Саме на цих акціях кристалізувався рух опору режиму. Саме ті люди які стояли на витоках цих протестів, потім повели людей на Майдан».

Учасники акції закликали владу не повторювати помилок регіоналів, відмовитися від намірів змінити мовне законодавство та від спроб знівелювати «чорний список» артистів-рашистів, а зосередитись на виконанні своїх обіцянок щодо покращення добробуту народу і на розв’язанні гострих питань безпеки та боротьби з епідемією. Якщо влада не дослухається до вимог, активісти обіцяють боронити мову та український простір усіма законними засобами, як і за часів Януковича.