Під Верховної Радою два дні протестували проти русифікаторського законопроєкту (фото)

Сьогодні під Верховною Радою проходила акція “Руки геть від мови! День другий. Ватра” проти русифікаторського законопроєкту “слуги народу” Максима Бужанського. Активісти зробили інсталяцію у вигляді “ватри” та принесли бутель олії. Всередину “ватри” поставили фаєри, які огорнули площу червоним димом. “Не підливайте олії у вогонь – не чіпайте мову” – закликала громадськість.

фото

Активістка громадянського руху “Відсіч” та спільноти “Мова об’єднує”, співорганізаторка акції, театральна режисерка Катерина Чепура пояснила Порталу мовної політики:

“Ватра символізує українське суспільство. Якийсь час вона перебувала в стані спокою, дрова перебували на заготівлі, чекали свого часу. Олія символізує законопроєкт Бужанського. Її підливають у вогонь і так збурюють суспільство. Ми зробили ватру, з якої йде червоний дим, тобто суспільство починає виходити на вулиці, починає бути незадоволеним. Я зустрічаю тут на акції людей, яких не бачила з 2012 року, яких хвилює суто мова. Зараз починається наступ на українську мову і вони знову виходять на вулицю. “Зелена” влада підливає олію у вогонь”.

Відео 5 каналу

фото

Законопроєкт 2362 “слуги народу” Бужанського “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти” передбачає зміни до законів про мову і про освіту, а саме:

– скасування переходу учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020;
– дозвіл викладати «декілька навчальних предметів» російською мовою в усіх українських школах.

Під час акції активісти закликали монобільшість і голову ВР Разумкова зняти русифікаторський законопроєкт 2362 з розгляду і ніколи більше до нього не повертатися; народних депутатів – виступати і голосувати проти цього проєкту.

“Кожен, хто проголосує за цей проєкт, стане прямим колаборантом і учасником російської гібридної війни проти України”, – наголосили організатори акції – спільнота “Мова об’єднує”, Рух опору капітуляції, Безкоштовні курси української мови, Простір свободи та інші.

Під Верховною Радою, окрім громадськості, були представники декількох політичних сил.

Правоохоронці декілька разів за ранок намагалися перешкоджати учасникам протесту пронести на площу Конституції атрибутику для мітингу.

«Спочатку заблокували автомобіль Анастасії Розлуцької, громадської активістки, яка веде безкоштовні курси української мови. Її автомобіль з реманентом заблокувала поліція, оточили кільцем і не дали ні проїхати, ні пронести реманент. Після того, як втрутились депутати Федина, В’ятрович і Бондар, вдалося перемістити автомобіль в район Маріїнського парку, де живе президент Зеленський, і після цього ще пів години відбувалася штовханина», — про це розповів Тарас Шамайда, активіст спільноти “Мова об’єднує”.

Напередодні, у четвер, відбувалася велика акція “Руки геть від мови”, у якій брали участь активісти, представники політсил, громадських організацій та небайдужі громадяни. Велика акція була анонсована на четвер, 16 липня, оскільки спочатку законопроєкт Бужанського мали внести у порядок денний парламенту на цей день. Після анонсу акції законопроєкт перенесли на наступний день.

Після велелюдних акцій протягом двох днів законопроєкт 2362 Верховна Рада так і не розглянула.

Народний депутат від фракції “Європейська солідарність” Володимир В’ятрович написав на своїй фейсбук-сторінці:

“Ми виграли цю битву! «Слуги» не посміли ухвалити русифікаторський законопроєкт Бужанського, закрили сесію і пішли на парламентські канікули до вересня. А це означає, що з 1 вересня 2020 року, як і планувалося, 200 тисяч учнів 5-11 класів переходять на навчання українською мовою. Це означає, що ми захистили закон про мову і закон про освіту. Рішучі протести державницьких сил у парламенті й за його межами, тисячі людей, які вийшли на протест у Києві і по всій Україні змусили їх відступити”.

фото

фото

фото

Протести проходили також і в інших містах, зокрема у Харкові, Полтаві.

Фото з акції 17 липня 2020 року з фейсбук-сторінок Анастасії Розлуцької та Максима Кобєлєва

Портал мовної політики