У Національному художньому музеї тепер є аудіогід кримськотатарською мовою

У Національному художньому музеї України 23 січня презентували аудіогід кримськотатарською мовою. Про це повідомляє Укрінформ.

За словами директора Національного художнього музею Юлії Литвинець, кримськотатарська – це друга мова, на якій можна прослухати аудіогід музею. 

Вона зазначила, що над реалізацією цієї ініціативи працювали понад 100 осіб.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв під час виступу наголосив на важливості впровадження такого проєкту в Україні.

«У Криму відбуваються страшні речі. Наш народ, який більше ніж пів століття боровся за повернення на історичну батьківщину, знову змушений її покинути. Перед окупацією ми щойно повернулись додому, почали відновлювати свою культури, розвивати свою мову. Зараз у Криму робиться все для того, щоб знищили національну ідентичність кримськотатарського народу. Прекрасно те, що Україна в цій ситуації діє зовсім навпаки і підтримує наш народ, розвиває його культуру та мову», – сказав Джемілєв.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначив, що поява такого аудіогіда важлива не лише для кримських татар, а й для інших народів тюркського походження. «Відвідувачі з тюркських країн: азербайджанці, казахи, турки, а також ті, котрі живуть у Російській Федерації, – балкари та карачі, навіть гагаузи, які живуть в Україні, – всі з радістю слухатимуть гід кримськотатарською мовою», – зазначив Чубаров.

Участь у записі гіда взяли: директор ДП «Кримськотатарський дім», актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв, голова ГО «Кримська родина» Аніфе Курсеітова, членкиня Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель, акторка та журналістка Ельвіна Зейнедінова, кримськотатарська філологиня Мамуре Чабанова, ведуча й філологиня Аліна Бондаренко. За словами Сеітаблаєва, також у записі взяли участь актори та культурні діячі з тимчасово окупованого Криму.