Громадські активісти вимагають від Міністра освіти поновити обов’язкове вивчення української мови у вишах

Громадські активісти звернулися до Міністра освіти і науки України із вимогою поновити обов’язкове вивчення у вишах дисциплін гуманітарної підготовки, серед яких, зокрема, українська мова, історія України, філософія, іноземна мова. Портал мовної політики підтримав звернення.

Громадськість висловлює стурбованість та звертається до міністра освіти і науки Сергія Квіта щодо рішення Міністерства освіти і науки про скасування відомчого наказу № 642 від 09 липня 2009 року «Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента», яким скасовано перелік обов’язкових дисциплін гуманітарної підготовки, серед яких, зокрема, українська мова, історія України, філософія, іноземна мова. Активісти вимагають поновити наказ.

Передруковуємо звернення громадських активістів до Міністра освіти і науки України із сайту Безкоштовних курсів української мови.

Міністру освіти і науки України
Сергію Квіту
Копії:
Голові комітету з питань освіти і науки
Лілії Гриневич
Віце-прем’єр-міністру України
В’ячеславу Кириленку

Шановний пане Міністре!

Громадськість прикро вражена рішенням Міністерства освіти і науки про скасування відомчого наказу № 642 від 09 липня 2009 року «Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента», яким встановлювався перелік нормативних дисциплін гуманітарної та соціально-економічної підготовки для бакалаврів (спеціалістів медичного та ветеринарно-медичного спрямувань) усіх напрямів (спеціальностей) та їх обсяги, зокрема української мови, історії України, філософії, іноземної мови.

Показово, що на відміну від згаданого вище наказу, який, як зазначено в його преамбулі, приймали «враховуючи результати широкого громадського обговорення», наказ про його скасування вочевидь був народжений у гірших традиціях апаратного нормотворення, без будь-якого попереднього громадського обговорення.

Варіативність – це, звісно, хороша ідея для навчальних закладів та розширення їхньої автономії відповідно до нового Закону України «Про вищу освіту». Проте жодна стаття закону, жодна обставина не змушували скасовувати той наказ. Такі базові предмети як мова, історія країни, філософія необхідно вивчати на всіх рівнях освіти. Ці предмети – не просто «доповнення» до вищої освіти, вони є складовою освіти упродовж життя, формують особистість у доповнення до фаховості.

Вважаємо, не варто забувати, що однією з причин російської агресії на сході й підтримки частиною населення інтервентів є маніпулятивне використання ворожою пропагандою так званого «мовного питання». Отже, українська мова та історія України у вишах – це також питання національної безпеки. Місцеві колаборанти якраз і були виховані на російській пропаганді й не отримали вчасного щеплення від «рускоміровських» мантр, не отримали належної дози знань з української мови, історії України, української культури, філософії. Не потрібно бути провидцями, щоб вже тепер спрогнозувати, у яких регіонах в університетах ці дисципліни стануть «другорядними» і «непотрібними».
Міністерство освіти і науки України навпаки має сприяти розвитку української мови та інших світоглядних дисциплін у вищих навчальних закладах країни, забезпечити обов’язкове дотримання норми закону про навчання державною мовою.

Пане Міністре, звертаємося до Вас із закликом поновити дію наказу № 642 «Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента» від 9 липня 2009 року чи ухвалити інший нормативний документ, який би забезпечував належне вивчення державної мови та інших світоглядних дисциплін. Такий крок з Вашого боку буде належно оцінений громадянським суспільством і засвідчить, що Ви та Ваша команда насправді дієте у річищі державно-громадської моделі управління освітою.

Слава Україні!

Анастасія Розлуцька, проект «Безкоштовні курси української мови»
Оксана Левкова, «Не будь байдужим!»
Тарас Шамайда, Рух добровольців «Простір свободи»
Олесь Доній, Мистецьке об’єднання «Остання Барикада»
Іван Лозовий, Всеукраїнський комітет захисту української мови
Катерина Чепура, Громадянський рух «Відсіч»
Анатолій Засоба, громадська організація «Кримська діаспора»
Світлана Конончук, Український незалежний центр політичних досліджень
Ірина Плехова, Інформаційна агенція культурних індустрій ПРО
Андрій Скіпальський, Центр громадянського представництва «Життя»
Аліна Лізунова, ГО «КолоВорот»
Сергій Кузан, Молодіжний Націоналістичний Конгрес
Владислав Кириченко, ГО ВО «Українська резервна армія»
Максим Кобєлєв, Портал мовної політики language-policy.info
Анна Ющенко, Ініціатива «Дріжджі»
Роман Матис, «И так поймут!»
Катерина Мельник, аспірант кафедри загального і слов′янського мовознавства за спеціальністю «Українська мова», Національний університет «Києво-Могилянська академія»
Тетяна Шептицька, кандидат філологічних наук, науковий співробітник Київського національного університету імені Тараса Шевченка
Святослав Літинський, Львівський національний університет імені Івана Франка, факультет прикладної математики та інформатики, кафедра програмування, старший викладач