У Криму не хочуть відкривати класи з вивчення кримськотатарської мови

Меджліс кримськотатарського народу повідомляє про небажання місцевих адміністрацій анексованого Криму відкривати національні класи та організовувати вивчення кримськотатарської мови.

“Зокрема, мають місце випадки, коли директорами шкіл вибираються варіанти навчальних планів без урахування годин на вивчення рідної мови. В окремих регіонах Криму громадяни стикаються з явним і відвертим небажанням адміністрацій шкіл відкривати національні класи, організовувати вивчення кримськотатарської мови як предмету, незважаючи на відповідні заяви батьків про вивчення кримськотатарської мови і літератури”, – йдеться в повідомленні прес-служби Меджлісу.

Батькам пропонують інші форми – факультативну або гурток.

“У деяких регіонах існує ризик безпідставного переформатування діючих класів з кримськотатарською мовою навчання на російську”, – наголошують у Меджлісі.

За інформацією прес-служби, в деяких кримських регіонах батьки повідомляють про поширення анкет, де вказується, що “час для вивчення кримськотатарської мови буде виділено на шкоду іншому предмету”, а це неприпустимо.

“Під час зустрічі в Севастопольському регіоні було виявлено, що кримськотатарська мова вивчається лише в п’яти сільських школах, а уроки проходять в основному у формі факультативу, хоча результати проведеного в 2014 році інститутом післядипломної освіти спільно з управлінням освіти і науки Севастополя моніторингу показали, що 927 державних освітніх організацій хотіли б вивчати кримськотатарську мову”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у Криму за “Конституцією Республіки Крим (ст. 10)” декларуються три державні мови – кримськотатарська, російська, українська.

Джерело: UA1