Директор департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА піде на курси з української мови

Директор департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА  Михайло Лобас у своїх публічних виступах на нарадах, прес-конференціях та інших масових заходах в обласній державній адміністрації послуговується виключно російською мовою, що суперечить ст.10 Конституції Україні, ст. 6 Закону України «Про засади державної мовної політики», ст. 10 чинного Закону України «Про державну службу», ст.8 нового Закону України «Про державну службу», який набере чинності 1 травня 2016 року.

Лобасу вказали на неухильне дотримання норм чинного законодавства у сфері мовної політики під час здійснення посадових обов’язків. Про це йдеться у відповіді голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка на інформаційний запит видання “Прочерк”.

Разом з тим, у відповіді на інформаційний запит керівник області відповів, що при призначенні на посаду у особовій картці (форма П2-ДС) Лобас вказав, що він вільно володіє державною мовою.

Проте Юрій Ткаченко повідомив, що навчання чиновника за програмою постійно діючого семінару «Ділове українське мовлення в сфері державного управління та місцевого самоврядування» таки заплановано на цей рік.

При цьому, керівник області наголосив, що в управління, яке очолює Михайло Лобас, діловодство здійснюється виключно державною мовою.

Проте відповідно до частини четвертої статті 11 Закону України «Про засади державної мовної політики» у роботі офіційних зібрань, які проводяться органами державної влади, допускається використання інших мов. Таким чином, згідно з чинним законодавством про державну службу, вжити заходів стягнення чи іншого дисциплінарного впливу до чиновника не є можливим.

Джерело: Прочерк