Лукашенко: Втратити російську мову – це втратити свою історію

“Втратити сьогодні російську мову – це втратити свою історію, сьогодення, своє майбутнє”, – заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко, виступаючи 12 липня на відкритті XIX Всесвітнього конгресу російської преси в Мінську.

Про це пише БелаПАН.

За словами Лукашенка, його завжди дивує, коли росіяни на різних рівнях дякують йому за ставлення до російської мови. Так, сказав глава держави, кілька років тому на переговорах президент Росії Володимир Путін почав дякувати йому за ставлення до російської мови в Білорусі.

“Я йому сказав: послухай мене і запам’ятай: російська мова – це моя мова, це жива мова, куди вплетені характер, характер, толерантність, в тому числі білоруського народу, вона розвивалася з століття в століття. Якщо у нас за часів розгулу націоналізму я саме так і поставив питання: “Від якої спадщини ми відмовляємося?» – і народ у нас вирішив на референдумі, що російська та білоруська будуть рівними. Російська мова – це сплетіння душ багатьох народів”, – підкреслив Лукашенко.

Звертаючись до присутніх, глава держави зазначив, що вони приїхали в країну, де “цінують, поважають, розмовляють і думають російською”. “Ми, звичайно, дуже раді, що паралельно дуже багато зробили і робимо для того, щоб на той же рівень підняти і білоруську мову. Але це не повинно вас насторожувати, цим ми і багаті. Потрібно використовувати всі мови”, – додав Лукашенко.

“Якщо у нас певна частина, нехай навіть вузька, дуже болісно сприймає російську мову, я кажу: а чому ви так болісно не сприймали англійську? У нас в програмі англійською більше, ніж білоруської і російської. Звернув на це увагу міністра освіти, потрібно цю помилку виправляти “, – сказав Лукашенко.

За словами глави держави, він не проти того, щоб діти в школах вивчали іноземні мови. “Але від російської мови ми ніколи не відмовимося і завжди будемо за неї боротися”, – запевнив Лукашенко.

На XIX Всесвітній конгрес російської преси, який в цьому році проходить в Мінську, з’їхалися представники 52 країн.

У Білорусі дві державні мови – російська та білоруська. За даними останнього перепису населення, рідною білоруську мову назвали три чверті громадян країни, але більшість білорусів розмовляє тепер російською.

Експерти ЮНЕСКО зазначають, що ситуація з білоруською мовою загрозлива: у Атласі мов світу в пункті про загрози білоруська мова позначена як vulnerable (вразлива, послаблена). Це – перша з чотирьох сходинок на шляху до вимирання.

4 thoughts on “Лукашенко: Втратити російську мову – це втратити свою історію

  1. Vasil

    Якщо перефразувати, то вийде так; втратити російське ярмо – це позбутися рабства, а далі що робити?

Comments are closed.