У Казахстані представили проект нового алфавіту на основі латиниці

У парламенті Казахстану пройшло слухання, на яких був представлений проект нового алфавіту на основі латиниці. Алфавіт буде складатися з 25 символів, повідомляє Тиждень із посиланням на kloop.kg.

Всього в алфавіт включили вісім диграфів. Спосіб написання специфічних звуків у пропонованому вченими варіанті зображений на фото нижче.

kazahstan

Проект алфавіту представив директор координаційно-методичного центру розвитку мов Ербол Тлешев. За його словами, алфавіт складено з урахуванням мовної системи казахської мови і думок експертів.

Директор Інституту мовознавства Ерден Кажибек сказав, що кожна буква алфавіту означатиме один звук і не буде включати додаткових графічних знаків.

«Ми одноголосно підтримали цю версію, тому прошу вас приймати цю версію як консолідовану думку всіх казахстанських учених, що мають відношення до цього питання», – сказав Кажибек.

Віце-міністр освіти і науки Асхат Аймагамбетов заявив, що після затвердження впровадження нового алфавіту в навчальний процес буде вестися системно і за графіком.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив про перехід казахського алфавіту на єдиний стандарт на основі латиниці в квітні цього року.

За його словами, новий алфавіт дозволить ефективніше модернізувати суспільство, полегшить комунікацію із зовнішнім світом і допоможе дітям вивчати англійську мову.

До 2025 року планується закінчити переклад документації на новий алфавіт і друк періодичних видань і підручників. Казахстан використовував латинські букви з 1929 по 1940 роки, після чого під час реформи країна перейшла на кирилицю.