У Казахстані переходять на латиницю

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв в інтерв’ю, яке опублікували 12 квітня, розповів, що доручив своєму уряду скласти графік переходу казахського алфавіту на латиницю. Про це повідомляє Тиждень.

Назарбаєв, нагадав, що історично, ще від Середньовіччя, переклад казахської мови на той чи інший алфавіт змінювався з політичних причин.

“До 2025 року всі ділові документи, періодичні видання та книги мають виходити на латиниці. Зараз почнеться велика підготовча робота. Уряд повинен підготувати графік переходу на латиницю”, – повідомив Назарбаєв.

За його словами, у молодого покоління новий алфавіт не викличе труднощів, оскільки школярі вчать англійську мову.

Зазначається, що до кінця 2017 після консультацій з науковцями та представниками громадськості повинен бути розроблений єдиний стандарт нового казахського алфавіту.

Окрім того, Назарбаєв сказав, що з 2018 року фахівці повинні приступити до підготовки нових підручників для середніх шкіл. У найближчі два роки повинна проводитися організація і методична робота.

Він підкреслив, що в період адаптації до нового алфавіту буде, як і раніше, використовуватися кирилиця.

Нагадаємо, ще у 2013 році Назарбаєв закликав казахський народ зберегти російську мову, що нібито послужить благополуччю населення республіки.

Після агресії Росії проти України, у 2015 році Назарбаєв зробив заяву про те, що всі предмети у старших класах школи мають виклати англійською мовою.