На загальнонаціональних радіостанціях більше 50% пісень звучать українською

54% становить обсяг пісень українською мовою на  загальнонаціональних радіостанціях, і в середньому у 84% випадків із уст ведучих звучить державна мова. Такі дані моніторингу за перше півріччя 2018  року оприлюднила Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Загалом цього року обсяг пісень українською мовою, що транслювалися в радіоефірі як загальнонаціональних, так і місцевих та регіональних FM-станцій, зріс на 5 відсоткових пунктів. Ця цифра відповідає зростанню квоти до 30%, яке відбулося відповідно до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» в листопаді 2017 року.

Таким чином, перевиконання квоти україномовних пісень від мінімально встановленого законом значення становить 24 відсоткові пункти.

«Незважаючи на те, що кількість пісень і так досить висока, радіостанції за рік збільшили цю частку. Квоти підштовхнули до розвитку індустрію, у нас з’явилося більше авторів пісень, більше відомих виконавців пісень… Є що транслювати в ефірі радіостанцій», – розповів член Національної ради Сергій Костинський.

Він умовно поділив радіостанції на три групи. Перша – де переважна більшість україномовних пісень. Це – три радіостанції суспільного мовника – «UA:Радіо Промінь», «UA:Українське радіо», «UA:Радіо Культура» – і «Країна ФМ», на яких українська пісня звучала у 91% випадків (зріст становив 6 в.п. порівняно з першим півріччям минулого року).

Друга – сім радіостанцій із різноформатним музичним контентом, де середня частка україномовних пісень у першому півріччі 2018 року становила 40%, що на 7 в.п. більше ніж минулого року.

Третя – чотири радіостанції, в ефірі яких  частка пісень офіційними мовами ЄС відповідно до умов ліцензії становить не менше ніж 60% загального обсягу, а тому для них  квота на пісні українською мовою відповідно до закону – 25%.  У середньому ці радіостанції транслюють 30% україномовних пісень, що збігається з минулорічним показником.

kvoty-2018-1

Найбільше пісень державною мовою у першому півріччі 2018 року звучало на таких радіостанціях:

«Країна ФМ» – 100%  «UA:Радіо Промінь» – 99%  «UA:Українське радіо» – 92%

«UA:Радіо Культура» – 76%      «Радіо НВ» – 61%.

Звичайно, що високий відсоток україномовних пісень на цих радіостанціях позначається на середньому показнику усіх загальнонаціональних радіостанцій, зауважив Сергій Костинський.

На деяких радіостанціях спостерігалося значне зростання кількості україномовних пісень порівняно з минулим роком. Це:

«Радіо НВ» – на 23 відсоткові пункти  «UA:Українське радіо» – на 14 в.п.  

«UA:Радіо Культура» – на 13 в.п.          «Наше радіо» – на 9 в.п.   

«Перець ФМ» – на 6 в.п.

Середній показник обсягу ведення передач українською мовою в ефірі загальнонаціональних радіостанцій цього року зріс на 3 в.п. і становить 84%. Порівняно з вимогами, які передбачені законом, ця цифра більша на 31 в.п. Тобто радіостанції перевиконують норму щодо ведення передач державною мовою.

Найбільше української мови було в ефірі таких радіостанцій:

«Країна ФМ» – 100%                      «UA:Радіо Промінь» – 100%                    

«UA:Радіо Культура» – 99%        «Українське радіо» – 97%         «Ретро» – 94%.

Окремі радіостанції покращили цей свій показник порівняно з минулим роком. Все частіше їхні передачі звучали українською. Така тенденція зростання спостерігалася на:

«Наше радіо» – на 16 в.п.              «Русское радио – Україна» – на 14 в.п.

«Перець ФМ» – на 8 в.п.               «Мелодія» – на 7 в.п.                    

«Шансон» – на 5 в.п.

«Ми бачимо, що всі радіостанції нарощують частку української мови в ефірі, частку пісень українською мовою. Таким чином, очевидно, що квоти стимулюють радіостанції збільшувати обсяги державної мови у своєму ефірі щороку», – підсумував Сергій Костинський.

Також у першому півріччі цього року було сплачено найбільший штраф за увесь час дії квот на радіо. ДП «Новий обрій», м. Київ («Радио Пятница»), сплатило 327 842,2 грн.

Загалом за перші 6  місяців цього року Національна рада провела 6 хвиль моніторингів 15-ти загальнонаціональних радіостанцій.