Нам потрібне законодавче врегулювання всіх питань, пов’язаних з українською як державною – Порошенко

Президент Петро Порошенко заявив про необхідність законодавчого врегулювання питань, пов’язаних зі статусом української мови як державної. Про це він сказав на відкритті ХХV Форуму видавців у Львові.

“Нам потрібна активна позиція суспільства, спрямована на розширення сфери функціонування і застосування української мови, реалізації всіх без винятку положень мовного законодавства”, – сказав Президент.

Він наголосив на посилення ролі української мови як консолідуючого фактору в українському суспільстві.

Окрім того, Порошенко згадав про мовні квоти на радіо і телебаченні.

“Я переконаний, що завдяки саме мовним квотам на радіо і телебаченні, нарешті, ефір наповнився українським культурним змістом та цікавим україномовним продуктом”, – сказав Президент та зазначив, що саме мовні квоти підштовхнули до розвитку індустрію.

Глава держави також нагадав про нещодавно підписаний указ про зміцнення державного статусу української мови. “Українська мова потребує нашого з вами захисту і нашої з вами підтримки. Переконаний, ми завершимо процес мовної деколонізації України”, – сказав він, додавши, що “Україна була колонією російської імперії”.

“Колонію завжди тримають бідною, без ідеології і без мови. Тому не тільки наша армія має захистити нашу незалежність, не тільки наша церква – Помісна Українська має захистити нашу державність і сприяти процесу державотворення, але й наша мова має захистити українське серце”, – наголосив Президент.

Нагадаємо, 28 лютого 2018 року Конституційний Суд України визнав неконституційним закон “Про засади державної мовної політики” (від 3 липня 2012 № 5029-VI), відомий також як закон Ківалова-Колесніченка. На даний момент в Україні немає мовного закону.

Нещодавно Голова Верховної Ради України Андрій Парубій пообіцяв поставити закон про мову на голосування вже восени.

Фото: Адміністрація Президента України