КСУ визнав неконституційним мовний закон Ківалова-Колесніченка (оновлено)

Сьогодні, 28 лютого, Конституційний Суд України визнав неконституційним закон “Про засади державної мовної політики” (від 3 липня 2012 № 5029-VI), відомий також як закон Ківалова-Колесніченка.

Про це йдеться у рішенні, опублікованому на сайті КСУ.

Розгляд справи відбувся за конституційним поданням 57 народних депутатів, які просили КСУ визнати мовний закон Колесніченка-Ківалова таким, що не відповідає Конституції.

У Рішенні № 2-р/2018 Конституційний Суд України зазначив, що суб’єкт права на конституційне подання обґрунтовує неконституційність Закону не тільки порушенням конституційної процедури його розгляду та ухвалення, а й невідповідністю Конституції України змісту Закону.

Закон “Про засади державної мовної політики”, який внесли народні депутати Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов, був ухвалений та набув чинності у 2012 році. У лютому 2014 року Верховна Рада його скасувала, однак після цього в. о. президента Олександр Турчинов відмовився підписувати це рішення. Закон передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10 відсотків.

Розгляд справи в Конституційному Суді тривав більше року.

Згідно з статтею 91 закону “Про Конституційний Суд України”, закони, інші акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом рішення про їх неконституційність, якщо інше не встановлено самим рішенням, але не раніше дня його ухвалення.

Згідно з прийнятим сьогодні документом, рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Фото: Радіо Свобода