Президент видав указ про зміцнення державного статусу української мови

31 травня 2018 року під час робочої поїздки до Івано-Франківської області Петро Порошенко підписав Указ №156/2018 “Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України”. Про це повідомляє сайт Президента.

До мене звернулися видатні діячі науки для того, щоб я оголосив 2018 рік роком української мови. Я відмовив. Тому, що за один рік ти мову не захистиш. Але я прийняв рішення і підписую Указ про те, що з 2018 року ми оголошуємо десятиліття української мови і робимо все можливе для того, щоби мову захистити. Бо головне, що тримає націю, що забезпечує її розвиток – є українська мова“, – сказав Глава держави.

Згідно з Указом, планується створення експертної групи, яка буде здійснювати комплексний аналіз сучасної мовно-культурної ситуації в Україні, а за результатами такого аналізу розробить критерії оцінки ефективності державної мовної політики.

За два місяці має бути розроблена державна цільова програма на 2018 – 2028 роки, спрямована “на забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя, створення єдиного культурного простору України та збереження цілісності культури”.

Програма має передбачати заходи щодо зміцнення державного статусу української мови, вироблення дієвих механізмів її захисту та розвитку, розвитку національної словникової бази, покращення якості викладання державної мови в закладах освіти, сприяння вивченню української мови іноземцями, розробці дистанційних та онлайн-курсів з вивчення української мови, запровадження в установленому порядку сертифікаційного іспиту з української мови для осіб, які подають клопотання про прийняття до громадянства України.

Також у цільовій програмі мають бути передбачені заходи щодо забезпечення підтримки та популяризації української мови за кордоном, підтримки книговидавничої справи в Україні, розвитку комп’ютерного забезпечення українською мовою тощо.

Весь текст Указу можна прочитати тут.

Нагадаємо, 28 лютого 2018 року Конституційний Суд України визнав неконституційним закон “Про засади державної мовної політики” (від 3 липня 2012 № 5029-VI), відомий також як закон Ківалова-Колесніченка.

Фото: president.gov.ua