На Харківщині скасували регіональний статус російської мови

Громадський активіст Святослав Літинський протягом 2018 року кілька разів звертався до Прокуратури Харківської області щодо скасування рішення Харківської обласної ради, яке встановлює функціонування регіональної мови. Врешті 6 грудня депутати Харківської обласної ради проголосували за скасування рішення про регіональний статус російської.

Текст рішення облради розміщений в базі документів під №883-7 “Про визнання такими, що втратили чинність, деяких рішень обласної ради (06/12/2018)”.

Як повідомляє Святослав Літинський на своїй Фейсбук-сторінці, після звернення до Прокуратури, Харківська обласна рада надала відповідь, що вважає дію такого рішення законною і з посиланням на Європейську хартію регіональних мов.

“Листом від 26.09.2018 року я повторно звернувся до прокуратури області із вимогою повернутися до розгляду моєї заяви та врешті скерувати позовну заяву щодо скасування рішення обласної ради. І вже 23.11.2018 року Харківська обласна рада у своєму листі вказує на підготовлений проект рішення щодо скасування свого рішення про встановлення регіональної мови. А вже 6 грудня цей проект був ухвалений обласною радою”, – розповідає Святослав.

У Харкові статус регіональної російській мові надали 30 серпня 2012 року. Це означало, що на території області, поряд з українською мовою як державною, діє російська мова як регіональна, яку можна було використовувати поряд або замість державної.

Закон “Про засади державної мовної політики” авторства депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка Верховна Рада прийняла в липні 2012 року. Закон передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Нагадаємо, 28 лютого 2018 року Конституційний Суд України визнав неконституційним закон Ківалова-Колесніченка.

У травні 2018 року Генічеська районна рада (Херсонська область) скасувала своє рішення про визнання російської мови регіональною на території району.

У липні 2018 року Миколаївський окружний адміністративний суд визнав нечинним рішення Миколаївської облради про надання російській мові статусу регіональної.

У жовтні 2018 року Херсонська міськрада скасувала надання російській мові статусу регіональної.