На екрани вийде документальний фільм про українську мову “Соловей співає”

Прем’єра документального фільму «Соловей співає» відбудеться 5 листопада о 19:00 у Будинку кіно в Києві.

Стрічка є масштабним дослідженням проблеми мовного питання в Україні. Про це повідомила авторка ідеї та сценарію, продюсерка Леся Воронюк, – передає “Голос України“.

Офіційний трейлер

«Завдання, яке ми поставили перед собою, — зібрати міфи про українську мову, які побутують зараз, побутували в Радянському Союзі й навіть Російській імперії, й абсолютно фактологічно, об’єктивно, працюючи з дуже фаховими дослідниками, лінгвістами, археологами, мистецтвознавцями, істориками, ці міфи спростувати», — зазначила вона.

За словами Лесі Воронюк, головне завдання творчої групи полягало не в загостренні конфліктної ситуації, а в приверненні уваги до потреби поширення правдивої історії та перевіреної інформації. Тому тональність фільму — «добра, неагресивна». Автори стрічки спробували відійти від контексту протистояння політичних сил і дослідити глибші причини та наслідки нинішньої конфронтації довкола української мови.

Під час прем’єри фільму «Соловей співає» 5 листопада в Києві творча команда пропонує глядачам долучитися до флешмобу, взявши на показ друга, який розмовляє російською.

«Головна аудиторія стрічки — ті, хто живе в Україні, але не спілкується державною мовою. Ми хочемо, аби цей фільм побачила російськомовна частина суспільства, бо насправді прагнемо стати частиною змін у нашій країні, сприяти її єдності», — пояснила продюсерка.

Як повідомляє Укрінформ, режисер-постановник фільму Сергій Кримський розповів, що у фільмі проводиться паралель між Білоруссю і Ізраїлем, де подібна до України ситуація в цьому аспекті. У стрічці аналізують українське мовне питання через призму досвіду цих країн. Історія цих держав доводить, що мова була і є одним із головних факторів національної безпеки та цілісності багатьох країн.

Зйомки фільму проходили в Україні, Білорусі, Ізраїлі, Великій Британії та США.

Хронометраж фільму – 65 хвилин. Стрічку створено громадською організацією «Всесвітній день вишиванки».

У Чернівцях показ відбудеться 9 листопада, у Житомирі 12 листопада, в Одесі 13 листопада. Також формується графіки показів по іншим містам України.