У Києві відкрили недільну школу з кримськотатарською мовою викладання

У столиці кримськотатарська громадська організація «Алем» (Мир) відкрила новий навчальний рік у недільній школі з вивчення кримськотатарської мови, історії та культури. Про це повідомляє Укрінформ.

Голова правління «Алему» Есма Аджиєва розповіла: «У 2017 році при Малій академії наук України за ініціативою нашої громадської організації «Алем» вперше розпочала свою роботу новостворена секція «Кримськотатарська гуманітаристика». Цього року навесні для школярів відкрилася студія «Фідан» (Росток – ред.), яка навчає дітей кримськотатарської мови, культури та історії, а також усього, що пов’язане з Кримом».

За її словами, студія «Фідан» стала своєрідним артхабом, який об’єднав зусилля викладачів, дітей та батьків для створення особливої ​​атмосфери навчання в недільній школі.

Як зазначила Аджиєва, вихованці недільної школи самостійно обирають пов’язану з Кримом тему для написання своєї наукової роботи.

«Уже два роки в рамках Малої академії наук проходить захист наукових робіт наших вихованців. Першого року в рамках МАН захистилися шестеро наших дітей, а торік було вже двадцять, половина з яких – діти з Криму», – повідомила Аджиєва.

Аджиєва додала, що до кримськотатарської гуманітаристики проявляють інтерес діти і з інших регіонів України, а консультують юних дослідників за погодженням з МАН викладачі Таврійського національного університету імені Вернадського, на базі якого і працює недільна школа.

Крім уміння писати наукові роботи, дітям у рамках навчання в школі дають основи комунікаційних навичок.

“Наші заняття з мови, культури та історії проходять в інтерактивній формі. З цією метою ми плануємо екскурсії на телеканал АТR, на радіо “Мейдан”, до національного театру. Я вважаю, що таким чином діти отримують основи комунікаційних навичок і поняття соціальної компетенції. Крім того, для отримання презентаційних навичок ми запланували курс акторської майстерності, який на волонтерських умовах взялася вести актриса Зейнеб Яг’яєва”, – зазначила керівниця “Алему”.

Фото: Укрінформ