Більшість культурного продукту для Донбасу мають бути українською мовою – соцопитування

56% українців вважають, що більшість культурного продукту для Донбасу мають бути українською мовою. 43,2% – не згодні з цим твердженням.

Такі дані опитування Київського міжнародного інституту соціології на замовлення Школи політичної аналітики НаУКМА, які 1 листопада презентували в «Укрінформі», – передає Детектор медіа.

41,9% українців вважають, що створення телевізійного російськомовного каналу сприятиме інтеграції непідконтрольних територій.

Влада планує за три місяці запустити державний російськомовний телеканал

Окрім цього, 61,4% вважають що Донбас має більше спільної історичної культурної спадщини з Україною ніж Росією. Розподіл не залежить від мови спілкування респондентів. «Хоча ті, хто спілкується українською більш категоричні», – розповіла наукова директорка Школи політичної аналітики НаУКМА, доцентка, кандидатка соціологічних наук Анна Осипчук.

Донбас

За її словами, дослідження репрезентативне для всього населення України.

Дослідження проводилося Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Школи політичної аналітики з 27 серпня по 23 вересня 2019 року. Польовий етап тривав з 8 по 20 вересня 2019 року в 110 населених пунктах (PSU) у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим (у Донецькій і Луганській областях – тільки на територіях, що контролюються Україною). В результаті польового етапу було зібрано 2035 анкет.

Опитування проведено в межах Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.