Російська мова отримала офіційний статус у самопроголошеному Нагірному Карабасі

Сепаратистський парламент самопроголошеного Нагірного Карабаху проголосив російську мову офіційною поруч із вірменською. За проголосували 27 депутатів, двоє утрималися.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Рішення вступить силу після підписання президентом невизнаної республіки.

У законопроєкті необхідність надати російській офіційного статусу пояснили «історичною пам’яттю культурних, військових, економічних відносин» між Нагірним Карабахом і Росією і той факт, що російська мова є другою мовою спілкування для багатьох жителів регіону.

У Нагірному Карабасі з листопада минулого року дислоковані російські військові в ролі миротворців – з їхньою присутністю погодилися лідери Вірменії та Азербайджану. Політики, які запропонували надати російській мові офіційний статус, вказують на те, що це необхідно, щоб полегшити спілкування з російськими військовими і гуманітарними працівниками.

Азербайджан, у міжнародно визнаних кордонах якого перебуває вся територія Нагірного Карабаху, не визнає рішення, ухваленого вірменською владою регіону. Президент Азербайджану Ільхам Алієв раніше заявляв, що єдина офіційна мова в Азербайджані – азербайджанська.