Уповноважений оприлюднив річний звіт про дотримання закону про мову

Річний звіт про стан дотримання Закону України «Про забезпечення функціонування
української мови як державної» у 2020 році було оприлюднено на сайті Уповноваженого із захисту державної мови.

У звіті йдеться про те, що скарги, які надійшли на адресу Уповноваженого у 2020 році, найчастіше стосувалися порушень прав громадян на застосування державної мови в діяльності органів місцевого самоврядування, в сфері освіти, обслуговування споживачів, інформації для загального ознайомлення, зовнішньої реклами тощо. В 2020 році розпочато 22 заходи державного контролю. За процедурою, визначеною Законом України «Про забезпечення української мови як державної», було встановлено факти порушення Закону у сферах освіти та охорони здоров’я.

У 2020 році провели комплексний аналіз контенту інтернет-представництв (сайтів, сторінок в соцмережах) центральних та місцевих органів державної влади, окремих органів місцевого самоврядування, надали 240 висновків та рекомендацій щодо застосування української мови як державної.

У звіті відзначають позитивні зрушення щодо становища української мови практично в усіх сферах суспільного життя. У 2020 році відбувся перехід на українську мову навчання учнів 5–11 класів, які раніше навчалися мовами національних меншин (крім тих, в яких навчання здійснюється мовами ЄС), що сприятиме повноцінній реалізації права представників національних меншин на оволодіння державною мовою.

Як засвідчив проведений 2020 року моніторинг інтернет-ресурсів, державні органи та органи місцевого самоврядування загалом дотримуються норм законодавства стосовно документообігу та оприлюднення інформації. Разом з тим на адресу Уповноваженого надходили скарги громадян щодо порушень Закону в частині мови службового спілкування державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад. Також фіксувалися випадки використання іншої мови службовими особами під час публічних виступів на офіційних заходах, прес-конференціях, в ефірі передач на радіо і телебаченні.

Особливої уваги та окремих підходів з боку держави потребують сфери масової культури та спорту, які до цього часу залишаються найбільш зросійщеними в Україні. Відомі публічні люди, політики, актори, музиканти, видатні спортсмени, лідери думок, популярні контентмейкери мають стати головними промоутерами престижу державної мови.

У звіті є також огляд щодо обмеження функціонування української мови на окупованих Росією територіях України.

Дивитись повний звіт: zvit-2020