Нацрада завищує показники виконання телеканалами мовних квот – заява “Мова об’єднує”

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення потурає порушенню українських мовних квот на телебаченні, незаконно зараховуючи до них рекламу. Про це повідомляє спільнота “Мова об’єднує” на своїй фейсбук-сторінці.

На цей факт звертає увагу Уповноважений із захисту державної мови у своєму нещодавно оприлюдненому річному звіті:

«Проведений Секретаріатом Уповноваженого із захисту державної мови аналіз документів Національної ради показав, що зазначені вище Методологічні роз’яснення моніторингу ефіру телерадіокомпаній щодо дотримання встановлених законом квот (версія 1.2) від лютого 2019 року не були приведені у відповідність до вимог чинного законодавства України щодо мови реклами, а також положень Закону України «Про телебачення і радіомовлення», якими не передбачено врахування тривалості реклами при обчисленні частки передач та/або фільмів, виконаних державною мовою. Тобто низка каналів, які, за даними моніторингу Національної ради, мали частку мовлення менше 80%, могли фактично не дотримуватися вимог квот, передбачених законом» (див. с. 98 звіту).

Згідно з Законом України «Про телебачення і радіомовлення», на загальнонаціональних та регіональних телеканалах передачі та фільми державною мовою мають становити не менш як 75%, а на місцевих – не менш як 60% загальної тривалості передач/фільмів за тиждень у проміжках часу 7:00-18:00 та 18:00-22:00.

Нацрада регулярно звітує про виконання і перевиконання телеканалами мовних квот. Але при їх обчисленні, замість чітко слідувати законові, Нацрада керується дивними «Методологічними роз’ясненнями» («Методологічні роз’яснення: моніторинг ефіру телерадіокомпаній щодо дотримання встановлених законом квот» від 21.02.2019). Ці роз’яснення були розроблені Нацрадою, зокрема, за участі одіозних представників медіаіндустрії, які системно протидіяли запровадженню мовних квот на телебаченні та радіо. Ким вони були затверджені, яку мають юридичну силу й на якій підставі ними підміняють закон – взагалі невідомо.

нацрада1

У «роз’ясненнях» Нацради зазначено, що питання мови реклами «не врегульоване» (!), а тому щодо реклами Нацрада застосовує такі самі вимоги закону, як і до передач (див. табл. 1 тут).

Однак питання мови реклами вже давно врегульоване. Ухвалений у квітні 2019 року Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» вніс зміни до Закону України «Про рекламу» – мовою реклами є українська.

Це означає, що до квоти україномовних передач і фільмів Нацрада зараховує і рекламу, яка жодним чином не підпадає під визначення передач чи фільмів, виписані в законах «Про телебачення і радіомовлення» та «Про кінематографію».

Таким чином, реальні показники частки української мови на телебаченні можуть бути значно менші, ніж обраховані Нацрадою під час моніторингів – адже за законом реклама на телебаченні може становити до 15% мовлення. Виходить, порушення квот могло залишитися непоміченим і безкарним.

Раніше, після запровадження українських мовних квот на радіо, Нацрада вже намагалася підмінити закон «меморандумом» з медіаіндустрією, який викривляв деякі норми закону. Лише рішучі протести громадськості стали на заваді здійсненню цих планів. Згодом Нацрада намагалася провести «опитування» гравців медіаринку – чи не затяжко їм буде виконувати мовні квоти після набрання чинності законом про мову. І лише після скандалу представники Нацради «взяли свої слова назад».

Спільнота «Мова об’єднує» закликає Нацраду припинити маніпуляції навколо дотримання мовних квот, неухильно дотримуватися закону та відмовитися від незаконних «методологій» і договірняків з русифікаторами. Українське суспільство довгі роки виборювало законодавчий захист української мови, зокрема, збільшення частки української мови на телебаченні та радіо.

Нацрада має обстоювати інтереси України та українського народу, а не окремих медіавласників, які ніяк не хочуть попрощатися з «русскім міром» на телебаченні.