У Туркменістані заборонили показувати в дитячих садках мультики російською мовою

У деяких дитячих садках Туркменістану дітям заборонили показувати мультфільми російською мовою.

Про це кореспондентові Радіо Азатлик розповів працівник сфери освіти, інформує УНН.

У дитячому садку №1 у Фарапському етрапі Лебапського велаята, а також у двох дитсадках у Дяневському та Дарганатинському етрапах було звільнено кількох виховательок. Причиною тому стало те, що вони показували дітям мультфільми російською мовою.

За словами працівника освіти, який розмовляв з кореспондентом на умовах анонімності, нещодавно в освітніх закладах регіону було проведено перевірку інспекторами з Ашгабада.

“Інспектори звинуватили виховательок у тому, що вони показували дітям мультфільми російською мовою та звільнили їх. Завідувачі отримали суворі догани”, – розповів співрозмовник.

Він додав, що інспектори з Ашгабада попередили, що надалі “вихованцям дитячих садків можна показувати мультфільми лише туркменською мовою”.

Крім того, за словами співрозмовника, вихованцям старших груп дитсадків, а також школярам з 1 по 4 класи наказано використовувати альбоми для малювання, на обкладинках яких зображені туркменські види, такі, як національні будівлі або ахалтекінські коні.

Інспектори з Ашхабада побачили, що деякі школярі мають зошити та альбоми із зображенням героїв зарубіжних фільмів і зажадали, щоб вони їх поміняли.

“Навіть якщо слово зошит на обкладинці написано російською, її не можна використовувати”, – заявив працівник освіти.

За даними кореспондента Радіо Азатлик, нині на вокзалах та аеропортах, а також усередині транспортних засобів також видаляють оголошення та інструкції російською мовою.

“Прибирають таблички, якими оголошення були написані двома мовами. Тепер все має бути тільки туркменською”, – повідомив кореспондент.