Більшість українців читають книжки російською – дослідження

83% українців повідомили, що читають книжки російською мовою, 56% опитаних читають українською, а 9% – англійською. Про це йдеться в дослідженні, оприлюдненому компанією Gradus Research у національний тиждень читання, – повідомляє ВВС News Україна.

За результатами дослідження, протягом останніх трьох місяців 60% читали друковані чи електронні книги або слухали аудіокниги.

У топі симпатій – детективи, а також фентезі та фантастика. Такі книги читає близько половини всіх читачів. Понад 30% назвали саме ці жанри найулюбленішими.

Опитування проводили анкетуванням у мобільному додатку серед жінок та чоловіків від 18 до 60 років, які живуть в містах з населенням понад 50 тисяч мешканців.

“Українців важко віднести до активних читачів, – каже засновниця та директорка компанії Gradus Research Євгенія Близнюк. – Проте наше дослідження виявило групи сталого читання, що точно можуть бути амбасадорами цієї навички серед решти населення”.

Тих, хто не читає книг, також поділили на три умовні групи:

  • Ті, що прагнуть читати (16%) — декларують, що люблять читання, купують чимало паперових книжок, проте не мають часу їх читати.
  • Байдужі до читання (14%) — ті, що визнають цінність книг, проте не мають ні цікавості до них, ні потреби.
  • Закриті до читання (11%) — ті, які переконані, що читання — марна витрата часу.