Розгорівся скандал навколо рішення суду про скасування нового правопису

Новий український правопис є чинним та обов’язковим для виконання до набуття чинності рішення Окружного адмінсуду. Про це йдеться у заяві Національної комісії зі стандартів державної мови, яку оприлюднили на сайті Міністерства освіти і науки України. 

28 січня Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК) скасував постанову Кабінету міністрів України № 437 від 22 травня 2019 року, якою було затверджено нову редакцію українського правопису. Судове рішення було ухвалене за позовом мами восьмикласниці з Херсона, а представляв її в суді адвокат Дмитро Ільченко (який водночас є адвокатом підозрюваного у справі вбивства Катерини Гандзюк Владислава Мангера). Формально суд послався на те, що уряд не мав права регулювати правописні питання.

“Усвідомлюючи важливість покладених Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» завдань, пов’язаних із напрямами діяльності, та власну відповідальність, Комісія наголошує на тому, що завчасні дії, звернення та заклики можуть вивести українське суспільство за межі правового поля”, – йдеться у заяві Національної комісії зі стандартів державної мови.

Експерти також погоджуються, що новий правопис залишається чинним.

“Правопис діє так само, як він й діяв останні півтора роки. Незважаючи на всю свавільність цього рішення суду, воно не набрало чинності, оскільки уряд має в будь-якому разі 30 днів на подання апеляції. Представники КМУ, зокрема, заступниця міністра юстиції вже заявила про те, що уряд обов’язково оскаржить це рішення. Тому ще буде апеляційний розгляд і, я сподіваюся, що апеляційний суд скасує рішення Окружного адмінсуду Києва”, – розповів Українському радіо Тарас Шамайда, співкоординатор руху “Простір свободи”.

По-друге, за його словами, уряд не затверджував правопис, тому що він розроблявся фахівцями і схвалювався на спільному засіданні колегії Міністерства освіти і науки та вчених: “Уряд лише погодився з пропозицією МОН”.

Олександр Наконечний, президент Академії наук вищої школи України, наголошує, що рішення Президії НАН та Колегії МОН України від 21 жовтня 2018 року, якими була затверджена нова редакція українського правопису, ніким не оскаржені й продовжують діяти в повному обсязі.

«Тому ми закликаємо Національну комісію зі стандартів державної мови, на яку після набуття чинності Законом про державну українську мову покладено й питання правопису, своїм рішенням підтвердити чинність нової редакції Українського правопису, затвердженої Президією НАН та Колегією МОН України 21 жовтня 2018 року», — наголосив він.

Нагадаємо, новий правопис української мови почав діяти з 3 червня 2019 року. 22 травня 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 437 «Питання українського правопису», якою схвалено нову редакцію українського правопису. Документ підготувала спеціально створена Українська національна комісія з питань правопису, до якої увійшли вчені-мовознавці Національної академії наук та національних університетів з різних регіонів України.

У серпні-вересні 2018 року відбулося громадське обговорення пропонованих змін, під час якого надійшло понад 3000 пропозицій від наукових установ, закладів освіти, органів державної влади та місцевого самоврядування, окремих громадян.

Текст ПРАВОПИСУ