Міхаель Мозер: Якщо ми завжди готові переходити на іншу мову з української, то українська не виживе

Якщо ми завжди готові переходити на іншу мову з української, то українська мова не буде побутувати у вжитку, – вважає Міхаель Мозер, дослідник української мови з Австрії. Про історію української мови та її сучасне становище він розповів на своїй лекції у книгарні “Є” 19 лютого.

“Якщо ми не будемо говорити українською мовою між собою, якщо ми не будемо стійкими говорити українською мовою навіть тоді, коли спілкуємося з російськомовними українцями, які все ж таки готові слухати і розуміти українську мову, якщо ми не дбаємо про те, щоб українська мова побутувала і серед наших дітей, тоді української мови не буде. Вона не живе сама собою, тільки завдяки мовцям”, – пояснив професор проекту СловОпис.

Міхаель Мозер – дослідник української мови, професор мовознавства Інституту славістики Віденського університету, Католицького університету ім. Петра Пазманя в Будапешті та Українського вільного університету в Мюнхені, президент Міжнародної Асоціації Україністів, член видавничих рад низки наукових журналів, автор монографій і близько 250 наукових статей та рецензій з проблем слов’янського мовознавства.

У Канаді готується до друку нова книжка статей New Contributions to the History of the Ukrainian Language («Нові причинки до історії української мови»).

Лекцію професора Міхаеля Мозера “Нові причинки до історії української мови” можна подивитися тут

Фото: Автор: ReAl – Власна робота, CC BY-SA 4.0, Вікіпедія

Портал мовної політики