Віталій Портников: поділ громадян за мовою – шанс для Кремля

Перехід на державну мову навчання – це руйнування мовного гетто, на якому паразитує політика Кремля.

Латвійський президент Раймонд Вейоніс проголосив поправки до законів про освіту і про загальну освіту, що передбачають поступовий перехід шкіл на навчання державною мовою. Цьому рішенню передувала запекла політична боротьба, яка відбувалася – і буде відбуватися – не тільки в кабінетах чиновників і депутатів, в парламенті і органах місцевого самоврядування, а й на вулиці.

Із засудженням реформи вже виступило російське зовнішньополітичне відомство. Російський союз Латвії, що орієнтується на Кремль, готує в країні чергові акції протесту. І це при тому, що російська мова нікуди не зникає з системи освіти Латвії. На ній, як і раніше, буде викладатися половина предметів навчання у початковій школі, до 7 класу.

Латиська мова вступає в свої права тільки після 7 класу і це тільки в державних школах. Звідки ж така істерика?

Відповісти на це питання можна тільки якщо зрозуміти, як функціонує політична система Латвії. Електоральне поле цієї країни і через 27 років після відновлення незалежності поділене між латиськими і російськими партіями – причому мова, як правило, йде навіть не про етнічне походження, а про рівень інтеграції у суспільство. А інтеграцію цю, зрозуміло, забезпечує мова і освіта.

В результаті уряд Латвії всі ці роки формується за критерієм національної єдності. Все латиські партії, як правило, об’єднуються в правлячу коаліцію, а російські партії залишаються в опозиції.

Зовсім не важливо, ліберал ти або консерватор, етнічний націоналіст або прихильник європейських цінностей – важливо те, якою мовою розмовляють твої виборці і який телеканал вони дивляться.

Поправки до законів про освіту повинні хоча б у майбутньому зруйнувати стіни мовного гетто. І зрозуміло, чому у них так багато опонентів. Чому проти Кремль, який ризикує остаточно втратити свій згубний вплив на балтійську країну. Чому проти російськомовні політики, які ризикують втратити електорат. Чому проти російськомовні вчителі, багато хто з яких увечері дивиться московське телебачення, а вранці втовкмачує чужу шизофренію в дитячі голови.

Чому на чолі кампанії проти закону – депутат Європарламенту Андрій Мамикін, який спочатку паразитував на мовних проблемах як журналіст, а потім отримав мандат у Страсбурзі. Тому що якби Латвія забезпечила своїм жителям гідну освіту державною мовою років 10-15 назад, ніякого депутата Мамикіна, який пропагує русскій мір за гроші європейських платників податків, просто не існувало б.

Всім цим людям є що втрачати. І Росії є що втрачати.

Саме тому освітні реформи викликають такий опір колишньої імперії. Адже і Партія регіонів, яка мало не знищила нашу державу, теж була “російськомовною” партією, партією імперського реваншу і імперського впливу.

Поки електорат все ще розділений за мовним принципом, у Росії завжди буде шанс відновити або підсилити свій вплив. Просто через війну в Україні Кремль не діє тут самостійно, щоб не заважати прихильникам рятівної для нього ідеї “какая разница?”. А у Латвії Москва діє, не криючись.

Автор: Віталій Портников

Джерело: Еспресо