Спільнота “Мова об’єднує” заявила про загрози закону про мову

9 листопада, у День української мови та писемності, спільнота “Мова об’єднує” оприлюднила заяву про те, чому мову потрібно захищати, хто атакує закон про мову і як діяти суспільству.

Далі – повний текст.

ЗАХИСТИТИ МОВУ – ОБОВ’ЯЗОК ДЕРЖАВИ ТА КОЖНОГО ГРОМАДЯНИНА
Заява громадянської спільноти «Мова об’єднує»
  • Чому мову потрібно захищати й для чого потрібен закон.
  • Хто атакує закон про мову. Головні загрози та порушення.
  • Як діяти суспільству і що може зробити кожен.
Сьогодні, 9-го листопада, Україна відзначає День української писемності та мови. Протягом століть українську мову намагалися знищити поневолювачі – адже саме мова об’єднує українців у єдину націю і не дозволяє розчинити серед інших народів. Попри всі заборони ми зберегли мову і мова зберегла нас.
Завдяки об’єднаним зусиллям нашої спільноти і відповідальних політиків, широкій суспільній підтримці Верховна Рада ухвалила у 2019 році Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».
Українські громадяни нарешті отримали інструмент захисту свого базового права на інформацію та послуги українською мовою у власній державі. Закон про мову кардинально змінив законодавче поле і зробив українську мову пріоритетною в усіх сферах суспільного життя. Але святкувати перемогу зарано. Захистити українську мову та подолати постколоніальні мовні практики не вдасться без наполегливої роботи держави та суспільства.
Закон про мову зазнає не лише інформаційних атак прокремлівських сил, але і спроб ревізії його важливих норм, у тому числі з боку партії влади.
ЗАГРОЗА №1
Особливим цинізмом відрізнялися спроби «слуг народу» скасувати норми щодо української мови фільмів. Коли ці спроби провалилися, влада вдалася до саботажу. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, яка зобов’язана контролювати виконання телеканалами законодавства, цинічно заявляє, що не має важелів впливу. А ДержКіно України досі не скасувало видані телеканалам прокатні посвідчення на російськомовні фільми. Тому олігархічні канали масово порушують Закон, зухвало транслюючи фільми та серіали російською, бо отримали чіткий сигнал від влади, що не будуть за це покарані. Шкідницька позиція влади в цьому питанні зумовлена, зокрема, тим, що президент Зеленський та його оточення прямо пов’язані з виробництвом російськомовних фільмів, орієнтованих на російський ринок. Кіновиробничі фірми Зеленського в Росії під час війни виконували замовлення Міністерства культури РФ, а кілька серіалів «95-го кварталу» були придбані та демонструвалися на російському телебаченні.
ЗАГРОЗА №2
У січні наступного року набирає чинності норма закону про мову щодо переходу друкованої преси на українську. Очевидно, «слуги народу» та лобісти російської мови у друкованих ЗМІ, які вже намагалися скасувати або відтермінувати перехід, не відмовилися від цієї ідеї. Тож слід чекати нових атак.
ЗАГРОЗА №3
Минулого тижня «слуги народу» й ОПЗЖ протягли через освітній комітет ВР черговий законопроєкт (№5727) про навчання іноземних студентів російською мовою і готуються після минулорічної провальної спроби знову виносити це питання на пленарне засідання.
Цей перелік загроз далеко не повний.
Значною проблемою є також порушення вимог закону в різних галузях, ефективно протидіяти яким можна лише об’єднавши зусилля держави і відповідальних громадян.
Соціологічні дослідження свідчать: більшість українців не бажає миритися з постколоніальним другорядним становищем української мови в Україні й чітко підтримує закон про мову. Якщо ми, більшість громадян, у своїй державі хочемо отримувати інформацію та послуги українською мовою відповідно до закону, то хто може нам завадити?
Кожен з нас може зробити свій внесок у захист нашої мови.
По-перше, утверджувати її власним прикладом у повсякденному житті.
По-друге, індивідуально контролювати виконання закону про мову. Ось проста, але докладна інструкція від руху “Простір свободи” – рух добровольців, як це зробити. Завантажуйте, зберігайте, поширюйте серед друзів і знайомих.
По-третє, об’єднуватися з однодумцями. Стежте за повідомленнями спільноти «Мова об‘єднує», поширюйте інформацію, привертайте увагу до порушень мовного закону та в разі потреби приходьте на акції.
Вітаємо всіх українців зі святом!
Пам’ятаймо, що мова об’єднує нас усіх!