Визначено переможців конкурсу есе на тему популяризації української мови

Портал мовної політики підбив підсумки конкурсу есе на тему «Стратегія відродження і популяризації постійного вживання української мови у населених пунктах, де переважає російська мова спілкування».

Із 34 есе журі відзначило чотири роботи, автори яких отримають обіцяні призи (приз за перше місце – сертифікат на подорож по Україні для двох від ТОВ “Туристична агенція “Терра Інкогніта”; за друге місце – річна передплата на журнал «Український тиждень»; за третє місце – книги про успішних людей від видавництва «Наш Формат»). Окрім того, члени журі вирішили відзначити ще 7 учасників, чиї есе їх зацікавили.

Портал мовної політики публікує есе переможців конкурсу та пропонує усім охочим втілювати ідеї в життя.

Конкурс був анонімним, журі не знали, хто автори есе, вони просто читали тексти і вибирали найцікавіші ідеї. Усі четверо членів журі, не змовляючись, вибрали одні й ті ж есе, – розповіла Іванна Кобєлєва, редакторка Порталу мовної політики, організаторка конкурсу. – Чимало цікавих ідей, більшість авторів розуміють реалії і намагаються знайти вихід з  ситуації, як без допомоги держави можна популяризувати українську мову. Сподіваюсь, знайдуться активісти, які будуть втілювати ці ідеї в життя.

Основна умова конкурсу полягала в тому, що акцент має бути на низових ініціативах, без розрахунку на державну підтримку, за можливої співпраці з органами місцевого самоврядування. Важливо, щоб це були нові ідеї, спрямовані на те, щоб якомога більше людей перейшло на українську мову спілкування на повсякденній основі.

Засновник ініціативи захисту прав україномовних «И так поймут!» Роман Матис поділився враженнями від прочитання есе: “Зупинився на тих позиціях, де, крім ідей, є структура і розуміння процесів, отже, люди зможуть реалізовувати ці проекти, а це найголовніше. Бо можна просто накидати різних ідей, але без розуміння процесів ідеями вони й залишаться. Приємно, що багато ідей із зросійщеного середовища – це гарний сигнал. Шкодую від ще глибшого усвідомлення катастрофи після перечитаного”.

Член журі Юрій Яворський, меценат конкурсу, приємно вражений, що стільки людей надіслали свої ідеї. “З прочитаного видно, що в учасників болить душа за становище рідної мови. Також є велика зацікавленість у стратегіях відродження мови. Було запропоновано багато цікавих і унікальних ідей, не всi реалістичні, але видно, що люди поставилися серйозно до справи. Сподіваюся, що найкращі ідеї переможців вдасться запровадити в деяких російськомовних містах. Як пілотний проєкт можна спробувати одне місто, наприклад, Запоріжжя, або відразу кілька міст, – і побачити, де стратегія спрацює найкраще”, – запропонував він.

Сергій Оснач, активіст Громадянського руху “Відсіч”, співкоординатор кампанії “Бойкот російського кіно”, вважає: “Прочитавши як член журі чималеньку купку есеїв про популяризацію української мови, вкотре упевнився, що мовне питання в Україні набуває дедалі більшої актуальности. Українці щиро переймаються збереженням своєї мови та вигадують цілі комплекси заходів, цілі стратегії для її підтримки. Очевидно, людям болить і вони не збираються миритися з тим, що в незалежній Україні під час війни з Росією українською мовою нехтують у багатьох сферах. Серед есеїв, що брали участь у конкурсі, траплялися різні — від просто емоційних до вельми ґрунтовних і практичних. Справді вартісних есеїв, на мою думку, виявилося більше, ніж призових місць — це свідчить про потенціял. Слушних цікавих і корисних ідей конкурсанти запропонували чимало. І тепер дуже важливо ці ідеї не розгубити, а поширити, щоб усе українське суспільство доклалося до їх реалізації. За ідеєю має йти дія”.

Переможцями конкурсу стали:

перше місце: Ірина Чубатенко, м. Ірпінь Київської області (читати есе)

друге місце: Оксана Кошова, м. Дніпропетровськ (читати есе)

третє місце: Антон Лесик, м. Запоріжжя (читати есе), і Юліана Мельник, м. Київ (читати есе)

Також журі відзначили есе Лесі Розумик (читати есе), с. Агрономічне, В’ячеслава Левицького (читати есе), м.Київ, Валентини Інклюд (читати есе), м. Фастів.

Окремо журі виділили есе, авторами яких є Олена Олійник (читати есе), м. Київ, Дмитро Ткаченко (читати есе), м. Дніпропетровськ, Вікторія Назарук (читати есе), м. Рівне, та Сергій Бригар (читати есе), м. Одеса.

Портал мовної політики дякує усім конкурсантам за участь.

Конкурс тривав з 1 лютого до 1 березня 2016 року.

Із 34 учасників – половина конкурсантів з Києва та Київщини, інші – з Запоріжжя, Дніпропетровська, Одеси, Херсонщини, Луганщини, Сумщини, Вінниччини, Львова, Івано-Франківська і Рівного.

konkurs01

 

Журі конкурсу: Сергій Оснач, активіст Громадянського руху “Відсіч”, співкоординатор кампанії “Бойкот російського кіно”; Роман Матис, громадський діяч, засновник ініціативи захисту прав україномовних “И так поймут!”; Юрій Яворський, меценат конкурсу; Іванна Кобєлєва, редакторка Порталу мовної політики.

Портал мовної політики дякує за подарунки для переможців Юрію Яворському, видавництву “Наш Формат” та журналу “Країна”.

Читати есе переможців можна за тегом конкурс есе.

Портал мовної політики