Вінницькі депутати вимагають скасувати мовний закон Ківалова-Колесніченка

Депутати Вінницької обласної ради закликають Верховну Раду скасувати прийнятий у 2012 році Закон України «Про засади державної мовної політики»та прийняти Державну Програму з відродження та впровадження української мови в усі сфери життя.

На 10 сесії обласна Рада прийняла рішення про «Звернення депутатів Вінницької обласної Ради 7 скликання до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр – міністра України щодо функціонування та подальшого впровадження української мови як державної», яке ініціювала постійна комісія з питань освіти, культури, сім’ та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини.

«Ми, депутати Вінницької обласної Ради 7 скликання, глибоко стурбовані ситуацією, яка сьогодні має місце в українському інформаційному просторі стосовно використання телерадіоорганізаціями державної мови у своїй діяльності”, – йдеться в зверненні.

Депутати вважають, що прийнятий Верховною Радою України у 2012 році Закон України «Про засади державної мовної політики» суперечить Конституції України, а також він став подразником та провокатором мовного сепаратизму в східних і південних областях України та перешкоджає українцям реалізувати своє конституційне право в частині використання, поширення, пропагування державної української мови.

Депутати звернулися з пропозиціями врегулювати на законодавчому рівні питання вживання української мови в національному теле- і радіо просторі шляхом внесення відповідних змін до законодавства України, а саме:

В Законі України від 21 грудня 1993 р. № 3760-ХІІ «Про телебачення і радіомовлення»:

у статті 1 термін «національний аудіовізуальний продукт» замінити на «національний україномовний аудіовізуальний продукт – програми, фільми, аудіовізуальні твори, вироблені фізичними або юридичними особами України, озвучені виключно українською мовою»;

статтю 9 викласти в такій редакції: «У загальному обсязі діяльності кожної телерадіоорганізації не менше 75 відсотків має становити національний україномовний аудіовізуальний продукт. Частка україномовної музики на телебаченні та радіо має становити не менше 50% від усієї музики зі словами».

Обранці закликали скасувати антиукраїнський закон від 03 липня 2012 р. № 5029 «Про засади державної мовної політики», прийняти Державну Програму з відродження та упровадження української мови в усі сфери державного та суспільного життя, а також створити в уряді спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань регулювання державної мовної політики.

Нагадаємо, у 2016 році Львівська і Житомирська обласні ради звернулися до президента, прем’єр-міністра та до Верховної Ради України з вимогою скасувати закон “Про засади державної мовної політики” як такий, що спровокував мовний сепаратизм і суперечить Конституції, а також створити в уряді орган, який буде регулювати державну мовну політику.

Фото: Вікіпедія

One thought on “Вінницькі депутати вимагають скасувати мовний закон Ківалова-Колесніченка

  1. В'ячеслав Березовський

    Депутати Вінницької обласної ради (за наявності у їхньому складі “свободівців” та інших “патрійотів”) навіть не здогадувались про своє право на таку вимогу. Довелось більше пів-року примушувати їх до такого кроку. Але, надзвичайно радію від такої перемоги України. Яка область має стати наступною? http://language-policy.info/…/vinnytsku-oblradu…/

Comments are closed.