Львівська облрада вимагає скасувати мовний закон Ківалова-Колесніченка

Львівська облрада звернулася до Верховної Ради, депутатів між фракційного об’єднання «Львівщина» щодо врегулювання на законодавчому рівні питання вживання української мови в національному теле- і радіопросторі та скасування закону «Про засади державної мовної політики». Таке звернення обранці прийняли на сесії 1 березня.

Про це пише zik.ua.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, хочемо задати вам одне риторичне запитання: чи справді теле- і радіо простір в Україні український? Адже все, що відбувається сьогодні в українському інформаційному просторі, свідчить про послідовне знищення української мови, яка витримала в минулому величезну кількість заборон розмовляти, писати і навіть співати рідною мовою, а може зараз, у ХХІ столітті загинути через елементарне нехтування нею. Здається, що саме сьогодні, у час російської окупації українського Криму та війни за участі окупаційних військ на сході нашої держави, українці мали б збагнути, що нарешті обов’язково слід згадати, що ми – українці й у нас є своя мова… Але ж ні, навіть така страшна біда нічого не вчить багатьох із нас, і український теле- та радіопростір практично повністю заповнений російськомовним контентом», – йдеться у зверненні.

Депутати вимагають на законодавчому рівні врегулювати питання вживання української мови в національному теле- і радіопросторі, внісши зміни до законодавства:

– у статті 1 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» термін «національний аудіовізуальний продукт» замінити і викласти у такій реакції «національний україномовний аудіовізуальний продукт – програми, фільми, аудіовізуальні твори, вироблені фізичними або юридичними особами України, озвучені виключно українською мовою»;

– статтю 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» викласти у такій редакції: «У загальному обсязі діяльності кожної телерадіоорганізації не менше 75% має становити національний україномовний аудіовізуальний продукт. Частка україномовної музики на телебаченні та радіо має становити не менше 50% від усієї музики зі словами»;

– негайно скасувати антиукраїнський закон Колесніченка-Ківалова «Про засади державної мовної політики» та розробити сучасне мовне законодавство, яке б забезпечувало належне місце та захист державного статусу української мови.

Нагадаємо, місяць тому Житомирська обласна рада звернулася до президента, прем’єр-міністра та до Верховної Ради України з вимогою скасувати закон “Про засади державної мовної політики” як такий, що спровокував мовний сепаратизм і суперечить Конституції, а також створити в уряді орган, який буде регулювати державну мовну політику.