Депутатам показали, що буде, якщо закон про мову не приймуть

Під Верховною Радою активісти вимагали від депутатів прийняття закону про мову, зокрема підтримки законопроекту 5670-д, а також провели перформанс – що буде з Україною, якщо мовного закону не буде.

Активісти показали, як без мовного законодавства українська мова відступає під наступом русифікаціії, а картонний монстр “Рускій мір” поїдає усіх. 

5670-l01

“Ця акція в підтримку мовного закону від громадськості покликана продемонструвати, що буде з Україною якщо законодавчо не підтримати українську мову. Гіпертрофований монстр “Рускій мір” пожирає українських військових і дітей які намагаються протистояти російському окупанту”, – розповіла активістка громадянського руху “Відсіч” Катерина Чепура.

5670-3

“Ми акцентуємо на необхідності прийняття проекту Закону про забезпечення функціонування української мови як державної (5670-д), оскільки він є найповнішим – містить 60 статей, вносить зміни до понад 50 законодавчих актів та охоплює понад 30 різних сфер суспільного життя. Він регулює застосування саме державної мови, а не мов узагалі. Такий підхід відповідає європейській практиці, дозволяє уникнути непотрібного змішування та протиставлення в одному законі державної мови та інших мов із геть іншим статусом та функціями. Важливо, що законопроект передбачає чіткі механізми контролю за його виконанням”, – пояснив член Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя України при Міністерстві культури України, співавтор законопроекту 5670-д Сергій Оснач.

Як відомо, депутати розглянуть мовний закон  у першому читанні уже цього тижня. Про це повідомив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Нагадаємо, 28 лютого 2018 року Конституційний Суд України визнав неконституційним закон Ківалова-Колесніченка. Наразі в Україні немає чинного закону про державну мову. 7 червня 2017 року депутати на засіданні Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України підтримали три законопроекти, що стосуються державної мови, а також четвертий законопроект, який напрацював комітет разом з громадськістю, взявши за основу проект № 5670.

6 березня 2018 року представники громадськості закликали уряд публічно підтримати законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної» №5670-д та звернулись до Верховної Ради України з закликом ухвалити його в першому читанні. Законопроект підтримали, зокрема, Міністерство культури України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство Молоді та спорту України, Держкомтелерадіо, Вчена рада Львівського національного університету імені Івана Франка, Вчена рада Національного університету «Києво-Могилянська академія», Вчена рада Київського національного університету, широке коло громадських організацій, діячів культури та експертів, громадських діячів Донеччини тощо.