Після скасування закону Ківалова-Колесніченка необхідно прийняти новий закон про мову – громадськість (інфографіка)

Після скасування Конституційним судом закону “Про засади державної мовної політики” утворився правовий вакуум – парламенту необхідно прийняти новий закон про мову, який найбільш повно врегулює публічні сфери та передбачає систему моніторингу і контролю.

Про це на прес-конференції 6 березня повідомили представники громадськості, які закликали уряд публічно підтримати законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної» №5670-д та звернулись до Верховної Ради України з закликом ухвалити його в першому читанні.

Як зауважив доктор політичних наук, професор Володимир Кулик, згідно з соціологічними дослідженнями, 64% громадян вважають, що держава має підтримувати насамперед  українську мову.

Міф про те, що “мова – не на часі” шкідливий, адже ми маємо приклади таких країн як Ірландія та Білорусь, де уже пізно чи майже пізно займатись державним регулюванням і повернення цих мов до вжитку, – вважає Анастасія Розлуцька, керівник проектів “Є-мова”, “Безкоштовні курси української мови”. Вона наголосила на тому, що сьогодні ми маємо інакшу ситуацію завдяки громадянському суспільству і тим подіям, які відбуваються в Україні, тож нарешті держава має узятись за правове врегулювання мовної ситуації.

mif2

Співкоординатор руху “Простір свободи” Тарас Шамайда розповів, що найповнішим і найкращим серед існуючих нині законопроектів є проект закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» №5670-д, який містить 60 статей, вносить зміни до понад 50 законодавчих актів та охоплює понад 30 різних сфер суспільного життя.

Він регулює застосування саме державної мови, а не мов узагалі. Такий підхід відповідає європейській практиці мовного регулювання, він дозволяє уникнути непотрібного змішування та протиставляння в одному законі державної мови та інших мов із геть іншим статусом та функціями. Важливо також, що законопроект передбачає чіткі механізми контролю за його виконанням.

Як наголосив Тарас Шамайда, законопроект 5670-д має якнайширшу суспільну та політичну підтримку. Він був напрацьований робочою групою правників, громадських активістів та експертів з мовних питань при Координаційній раді з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя України при Міністерстві культури України та підтриманий цією координаційною радою, відтак доопрацьований і підтриманий профільним комітетом Верховної Ради. Ініціаторами внесення законопроекту на розгляд Верховної Ради є 76 депутатів, що представляють різні політичні сили.

“Звичайно, до другого читання можна врахувати багато доповнень”, – зауважив Шамайда.

makarov1

Юрій Макаров, член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, підтримав прийняття мовного закону.

“В офіційній сфері українці, україномовні, особливо, ті, які виросли за останні 25 років, які можуть обходитися без російської, почуваються дискримінованими, можливо, ще більше, ніж їхні батьки і діди”, – розповів він.

Він наголосив, що, окрім громадських ініціатив із вивчення української, має бути ініціатива держави.

Активісти повідомили, що представники українських громадських організацій надіслали звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням підтримати законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної» №5670-д та звернутися до Верховної Ради України з закликом ухвалити його в першому читанні.

Законопроект підтримали, зокрема, Міністерство культури України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство Молоді та спорту України, Держкомтелерадіо, Вчена рада Львівського національного університету імені Івана Франка, Вчена рада Національного університету «Києво-Могилянська академія», Вчена рада Київського національного університету, широке коло громадських організацій, діячів культури та експертів, громадських діячів Донеччини тощо.

На прес-конференції також презентували інфографіку МІФИ ТА ПРАВДА ПРО НОВИЙ МОВНИЙ ЗАКОН або Чому законопроект 5670-д є нагальним.

Loading...

Loading…


Фото: Український кризовий медіа центр

4 thoughts on “Після скасування закону Ківалова-Колесніченка необхідно прийняти новий закон про мову – громадськість (інфографіка)

  1. John Sheridan

    а чому нема коментарів, про які говорила Фаріон – де по новому закону будуть говорити “прийнятною” для обох сторін мовою? – ось в чому собака порилась 🙁

      1. Dmytro Ivasjuk

        Ось я читаю: Розділ 1. Загальні засади. Стаття 1. Українська мова − єдина державна мова в Україні
        Друге положення каже :
        “2. Статус української мови як єдиної державної мови не може бути підставою для заперечення мовних прав і потреб осіб, що належать до національних меншин. ”
        Як це розуміти?

        1. Редактор Автор допису

          Дмитре, якщо ви дочитали законопроект 5670_д до кінця, то мали б прочитати про чіткі вимоги щодо кола осіб, які мають володіти українською, про сфери застосування державної мови, про захист державної мови, про механізм оскарження порушення мовних прав. Зацитований вами пункт аж ніяк не нівелює це все.

Comments are closed.