У Криму через українську мову вбили підлітка

21 квітня 2014 в окупованому Криму вбили 16-річного мешканця Рівненщини Марка Миколайовича Іванюка.

Марк разом з товаришем Миколою близько першої години ночі повертався додому із села Красносельське. По дорозі вони зустріли міліціонерів на червоній шістці, і попросили їх підвезти. Що було потім, Микола не пам’ятає, але, коли отямився, то побачив, що Марк лежить в калюжі крові з пробитою головою.

Тетяна Іванюк вважає, що сина вбили кримські міліціонери. Однією з імовірних причин вона називає те, що Марк завжди спілкувався українською мовою: “Він не хотів у Крим їхати, просився жити з бабусею. Та дитина має бути біля матері. Казав мені постійно, що не хоче російською розмовляти. Іноді тільки з хлопцями російськими словами перекидався, бо вони його не розуміли. Він і на Майдан рвався, та я його не пустила”. “Як приїхав до мене міліціонер, я помітила, що коли він писав акт, він мене перекривив, коли я говорила українською мовою” – зазначає пані Тетяна.

Родина хлопця – із містечка Березне Рівненської області. П’ять років тому хлопець із матір’ю переїхав до Криму, в село Оленівку Чорноморського району.