У Латвії оштрафували десятки вчителів за незнання державної мови

Відповідні перевірки латвійський Центр державної мови проводив в 2014 році протягом десяти місяців. До 1 листопада були перевірені 99 шкіл. Крім вчителів, за незнання латиської були покарані 24 помічники. За даними телеканалу LNT, за рік кількість оштрафованих вчителів зросла утричі. Про це у вівторок, 18 листопада, повідомляє портал Delfi.

За законом за незнання мови на належному рівні вчителів штрафують на суму від 35 до 280 євро, після чого їм дається термін від трьох до чотирьох місяців для поліпшення мовних навичок.

Потім вчителі знову проходять перевірку. Якщо під час нової перевірки з’ясується, що їхній рівень володіння латиською мовою, як і раніше, недостатній, то комісія ЦДМ рекомендуватиме директору школи розглянути питання про відповідність вчителя посаді, яку він займає.

Як зазначає LNT, після референдуму про статус російської мови рівню знання латиської мови у вчителів стали приділяти особливу увагу. Його перевіряють не тільки в рамках спеціальної програми контролю, а й за скаргами, які надходять на вчителів.

Під час перевірки інспектори Центру державної мови викликають вчителів по одному і ставлять їм запитання, які пов’язані з їхньою роботою. Наприклад, учитель математики повинен вміти пояснити латиською мовою теорему Піфагора.

“Потрібен час. Сьогодні, якщо мені треба обирати – вчитель з ідеальним знанням латиської або дуже хороший фахівець з предмета, я, звичайно, виберу фахівця”, – заявила директор школи №88 в Ризі Ніна Лабада.

Джерело: Радіо 24