В Україні зменшилась частка тих, хто хоче бачити російську мову другою державною – опитування

За два роки в Україні істотно зменшилась частка тих, хто вважає, що російську мову потрібно зробити другою державною мовою. У 2013 році таких було 27%, а у 2015 році стало 19%. Про це свідчать результати всеукраїнського опитування громадської думки, яке провів з 14 по 24 лютого 2015 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Згідно з результатами опитування, в разі проведення референдуму щодо надання російській мові статусу другої державної майже половина населення 48% проголосувала б проти і лише третина – 33% проголосувала б за. Ще 9% не взяли б участі у голосуванні та 10% не змогли б визначитися.

Тільки половина жителів східного та південного регіонів, які б проголосували на гіпотетичному референдумі за надання російській мові статусу другої державної, дійсно вважає, що російська мова має отримати статус другої державної, інша частина жителів цих регіонів – 46% – вважає, що російську мову потрібно зробити другою офіційною мовою тільки в тих місцевостях, більшість населення яких цього бажає.

52% вважають, що російську мову потрібно зробити другою офіційною мовою тільки в тих місцевостях, більшість населення яких цього бажає.

Позицію, що російську мову потрібно усунути із офіційного спілкування, підтримує 21%.

У східному та південному регіонах більше прихильників надання російській мові статусу другої державної, ніж у західному та центральному. Натомість на заході та у центрі більше, ніж на півдні і сході, прихильників усунення російської мови з офіційного спілкування у всій Україні.

Портал мовної політики