«Мовний» закон треба визнати неконституційним – активісти

18 червня громадські активісти пікетували Конституційний Суд України, який зволікає з початком розгляду справи щодо неконституційності Закону України «Про засади державної мовної політики» (закону Ківалова-Колесніченка).

Як зазначають пікетувальники, не розглядаючи справу, яка мала б завершитися 8 січня 2015 року, голова КСУ Юрій Баулін порушує Закон України «Про Конституційний Суд України» та «Регламент Конституційного Суду України».

26 громадських організацій уже надіслали відповідне звернення до голови КСУ Юрія Бауліна і вимагають невідкладно призначити день розгляду справи за конституційним поданням 57 народних депутатів України по суті.

«На жаль, зараз ми не відчуваємо підтримки розвитку української мови з боку держави, зокрема і через те, що досі не скасований сумнозвісний закон Ківалова-Колесніченка, який дискримінує права україномовних, – вважає активіст Громадського сектору Євромайдану Олег Слабоспицький. – Також у цьому винен Конституційний Суд, який затягує розгляд справи щодо неконституційності «мовного» закону».

Він нагадав, що судді КСУ обрані були ще за Януковича.

20150618_095123

Як відомо, Закон України «Про засади державної мовної політики» був прийнятий у 2012 з порушенням Конституції України, норм регламенту, процедури розгляду і викликав широкий резонанс в суспільстві – відбулися численні акції протесту, відомі під назвою Мовний Майдан, голодування, а також звернення громадських організацій, діячів та політиків з вимогою скасувати закон.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA