У Молдові хочуть скасувати статус російської як офіційної

Парламент Молдови повинен виконати рішення Конституційного суду і визнати офіційною мовою в Молдові лише державну, ліквідувавши інші офіційні мови, що функціонують в Гагаузії і Тараклії.

Такої думки дотримується міністр освіти Молдови Коріна Фусу. Про це пише Gagauzinfo.

В інтерв’ю газеті Adevarul міністр зазначила, що «через 25 років після проголошення незалежності Молдови, румунська мова не стала почувати себе в країні як вдома». Цьому багато в чому сприяють три зони країни, жителі яких говорять російською мовою – це Придністров’я, Гагаузія і Тараклійський район, – каже Коріна Фусу.

«Я була вражена, коли дізналася, що більшість шкіл з цих регіонів – з російською мовою навчання. Я завжди вважала, що люди повинні знати свою мову, повинні заявляти про свою ідентичність, але при цьому знати офіційну мову своєї країни. Також я з радістю дізналася, що жителі Гагаузії і Тараклії бажають вчити свої мови, і ми цьому посприяли в Міносвіти, як і у вивченні румунської», – зазначила міністр.

Коріна Фусу підкреслила, що в Гагаузії і Придністров’ї крім державної, офіційний статус має ще й російська мова, тоді як згідно з Конституцією Молдови, «офіційною мовою є тільки молдовська мова».

«Парадоксально те, що парламент досі не підкоряється рішенню Конституційного суду, за яким «офіційною мовою держави є румунська мова, а не молдовська на базі латинської графіки», – підсумувала міністр освіти.