У День української мови активісти пікетуватимуть Банкову

9 листопада у День української мови та писемності активісти прийдуть до Адміністрації Президента та вимагатимуть від влади невідкладних кроків на підтримку української мови.

Серед вимог, зокрема, запровадити квоти для української мови на ТБ та радіо, запровадити обов’язкове українське озвучення фільмів; забезпечити фінансування (або звільнення від податків) україномовної книжки та кіно; зобов’язати періодичні видання друкувати половину накладу українською; звільняти чиновників, які ігнорують державну мову; скасувати закон Ківалова-Колесніченка.

В Україні українська мова є єдиною державною, згідно з ст.10 Конституції України, держава має забезпечувати всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Проте, як зазначають організатори акції, на ділі становище української мови є вкрай пригнобленим і погіршується.

За даними Всеукраїнського перепису, 78% українських громадян — українці, 68% громадян вважають українську рідною. Але громадські моніторинги свідчать, що частка української мови на телебаченні нині становить лише 28%, а україномовних пісень на радіо — менше 5%. На ятках з пресою серед сотень видань лише одиниці є україномовними. Лише 55% книжок в Україні видається українською мовою, причому більшість з них — навчальна література. Тимчасом імпорт книжок з Росії в рази перевищує їх випуск в Україні. Реальна частка україномовних книжок на українському ринку — близько 15%. Очевидно, в Україні відбувається подальша русифікація та нехтування правами україномовних громадян, на що влада закриває очі.

Початок акції о 12.30 9 листопада на вул. Банковій, 11.

Фейсбук-сторінка події: Вимагаємо особливого статусу для української мови