Саакашвілі і Жванецький збираються заснувати премію для російськомовних письменників (виправлено)

“Всесвітній клуб одеситів”, президентом якого є сатирик Михайло Жванецький, та Одеська обласна державна адміністрація, яку очолює Міхеіл Саакашвілі, ініціювали створення міжнародної літературної премії імені Ісака Бабеля. 60 тисяч гривень можна отримати за оповідання чи новелу, написані винятково російською мовою.

Як вказано на сайті премії, встановлений у місті Одеса пам’ятник радянському письменнику і драматургу Ісааку Бабелю та премія повинні підтримувати і зміцнювати міжнародний статус Одеси “як міста з глибокими культурними традиціями, здатного до модернізації та нової ментальності. Основним критерієм відбору творів на висунення Премії повинна бути, за словами Бабеля, «тиранія смаку»“.

Премія за перше місце складатиме 60 тисяч гривень, за друге – 30 тисяч, а третє – 15. Фінансування відбудеться за рахунок видатків обласного бюджету та благодійних внесків громадян, організацій і підприємств.

І хоча в Одеській області більшість мешканців – етнічні українці, премія популяризує російську мову та культуру. Нам невідомо про існування аналогічної премії для україномовних авторів, яка б фінансувалася з державного бюджету.

Фейсбуком уже покотилася хвиля невдоволення, зокрема блогер і журналіст Олександр Піддубний звинуватив Саакашвілі в русифікації Одещини.

Втім, на сайті Одеської ОДА жодної інформації про затвердження положення про премію поки немає.

Портал мовної політики