Українське видавництво випустить підручники кримськотатарською мовою

Видавництво «Букрек» (Чернівці) до 2016-2017 навчального року випустить підручники з кримськотатарської мови, а також інтегрований курс літератури, до якого входить курс кримськотатарської літератури для восьмих класів загальноосвітніх шкіл України.

Про це Крим.Реалії сказала директор «Букрек» Дарина Максимець. Вона зазначила, що у видавництва, яке спеціалізується на літературі національних меншин України, немає конкурентів на оголошеному Міністерством освіти і науки України конкурсі. За її словами, конкурс був оголошений у лютому, а його результати стануть відомі наприкінці березня 2016 року.

Вона зазначила, що тираж складе 300 примірників, а собівартість підручників через невеликого тиражу складе близько 300 гривень. «Наша прибуток – 5%», – додала директор видавництва.

За її словами, минулого року міністерство своєчасно і в повному обсязі сплатило замовлення. 2015 року «Букрек» отримав замовлення на підручники кримськотатарської мови і інтегрований курс літератури для 4 і 7 класів загальноосвітніх шкіл і виконав його.

«Ми відчували особливе сприяння в тому, що стосувалося підручників кримськотатарською, міністерство проявило оперативність», – сказала Максимець.

Вона зазначила, що на відміну від підручників українською мовою, половину вартості яких оплачують із державного бюджету, а половину з місцевих бюджетів, Міністерство освіти і науки повністю оплатило підручники для кримськотатарських класів.

Після анексії Криму Росією в березні 2014 року кримськотатарську мову та літературу викладають у місцях компактного проживання кримських татар на півдні Херсонської області.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Джерело: Крим.Реалії