Мовомарафон-25: до річниці Незалежності українці переходитимуть на українську мову

У четвер, 11 серпня, в Українському кризовому медіа-центрі громадські активісти презентували акцію “Мовомарафон-25” з гаслом “Переходь на українську – стань незалежним!”, приурочену до 25-ї річниці Незалежності України. Організаторами акції є ініціатива “Переходь на українську”, Всеукраїнська молодіжна громадська організація “Фундація регіональних ініціатив” та “Безкоштовні курси української мови”.

Під час брифінгу організатори наголосили, що метою акції є популяризація думки про те, що українська мова є фундаментом Незалежності України, а також – вагомою складовою саморозвитку та особистої незалежності кожного українця. Як заявила координаторка проекту Ярина Чорногуз, до участі в “Мовомарафоні” активісти запрошують українців з усієї України, які звикли розмовляти в побуті російською мовою, однак мають бажання вдосконалити своє володіння українською або повністю перейти на українську в щоденному спілкуванні. Їм команда “Мовомарафону” пропонує, починаючи з 24 серпня, розмовляти 25 днів українською. Як відомо, звичка формується за 21 день.

Щоб вийти на старт “Мовомарафону”, потрібно зареєструватися на сайті movomarafon.in.ua та обрати доріжку – “Мовомарафон-25” або “Лагідний Мовомарафон” (реєстрація відкрита для українців з усіх міст України та світу). Перша – це повне занурення в українську на 25 днів для людей, які ставлять собі за мету за три з половиною тижні повністю перейти на українську мову. Друга – для тих, хто поступово звикає до змін і не готовий шокувати оточення різким переходом, але хоче поступово опанувати українську на ліпшому рівні. Усім марафонцям кожні 3-4 дні, починаючи з 24 серпня, приходитимуть на скриньку завдання, виконання яких їм треба буде публікувати під хештегом #мовомарафон. Найбільш активні та творчі марафонці отримають подарунки від партнерів проекту.

Співкоординатор акції Анастасія Розлуцька розповіла, що окрім онлайн-частини, команда “Мовомарафону” та вчителі “Безкоштовних курсів української мови” готують в Києві розважальні зустрічі з майстер-класами, цікавими іграми, квестами, переглядом фільмів, до яких організатори долучатимуть відомих українських митців, літераторів та письменників. Такі зустрічі допоможуть охочим знайти україномовне середовище, що сприятиме виробленню мовної стійкости у спілкуванні українською.

Організатори акції "Мовомарафон-25"

Організатори акції “Мовомарафон-25”

Активісти повідомили, що за добу від запуску вебсайту вже зареєструвалося понад 200 учасників з багатьох міст України, а також з Лондону, Чикаго та Ізраїлю. Наразі команда “Мовомарафону-25” готує соціальний ролик за участю відомих українських митців, журналістів, телеведучих, волонтерів та науковців, які колись зробили вибір перейти на українську мову.

Активістка ФРІ Світлана Охович розповіла про досвід першого “Мовомарафону”, що відбувся в Харкові у лютому-березні 2016 року та тривав 21 день. Більше 800 людей з Харківщини, інших областей а також Іспанії, Грузії та Німеччини заявили про своє бажання обрати одну з двох мовну бігових доріжок та поліпшити свою українську разом з організаторами проекту та небайдужими дівчатами й хлопцями.

Організатори також зауважили, що “Мовомарафон-25” є волонтерським проектом і наразі не має стабільного фінансування, а тому команда організаторів буде вдячна за фінансову допомогу, яку можна надати за реквізитами, вказаними на сайті movomarafon.in.ua.

Партнери проекту: мистецька агенція “Наш Формат”, видавництво “Смолоскип”, літературна агенція “Дискурсус”, видавництво “Клуб сімейного дозвілля”, Видавництво словників Тараса Берези, портал “УкрFace”, Кіт Інжир та його творець Олена Павлова, Друкарня “Мадрид”.

Сайт проекту: http://movomarafon.in.ua/