Говори українською! У Києві відзначатимуть День української писемності та мови

9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця у столиці відбудеться культурно-мистецьке свято до Дня української писемності та мови, на якому виступлять українські письменники та музиканти, зокрема “Сестри Тельнюк” і “Тінь Сонця”.

Захід організовують Міністерство культури України, Український інститут книги та Музей книги і друкарства України, а також активна громадськість. Початок о 18:30 в Музеї книги і друкарства України (вул. Лаврська, 9).

Як повідомляє Gazeta.ua, з вітальним словом звернуться до присутніх Міністр культури України Євген Нищук та директор Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України Микола Жулинський. Передбачені виступи музикантів: “Сестри: Тельнюк”, лідера гурту “Тінь Сонця” Сергія Василюка, обраного переможця поетичного конкурсу імені Нестора Літописця та одного з найбільш читаних сучасних українських письменників Василя Шкляра.

На заході продемонструють уривок з вистави “Бояриня” від колективу “Чесний театр”(реж. Катерина Чепура).

14633724_1850420901858120_8367547309116968414_o

Громадські активісти презентують проекти по захисту української мови. Присутні дізнаються про громадянський рух “Відсіч”, який був організатором кампанії “Помста за розкол країни” (в рамках якої активісти агітували не голосувати за депутатів, що провели “мовний закон Ківалова-Колесніченка”). Також познайомляться з громадським проектом “И так поймут”, який слідкує за тим, щоб в Україні обслуговували державною мовою. Громадська організація “Не будь байдужим” – є автором методички “Переходь на українську”. Безкоштовні курси української мови – допомагають мешканцям нашого країни освоїти офіційну мову. Слово матиме представник “Руху захисту української мови” та активісти об’єднання “Дріжджі”.

Окрім того, у Музеї з 10:00 до 14:00 відбудеться VІІ щорічна науково-практична конференція “Українська писемність та мова в манускриптах і друкарстві”.

Подія у Фейсбуці тут.