Іноземним дипломатам розповіли про мовний законопроект №5670

Представники парламенту та громадськості 2 лютого зустрілися у Верховній Раді з послами європейських держав, щоб пояснити їм необхідність прийняття громадського законопроекту № 5670 “Про державну мову”.

Послів запевнили у тому, що проектом передбачено надійний захист і вільне використання мов національних меншин і мов ЄС, – повідомляють представники громадськості на своїй Фейсбук-сторінці.

У розмові взяли участь заступниця голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, голова парламентського комітету у закордонних справах Ганна Гопко (обидві в числі 33 депутатів з 5 фракцій та позафракційних є співавторками проекту), представник громадської коаліції «Україні – закон про державну мову» Олександр Іванов, а також дипломати з 19 країн Європи та представництва ЄС в Україні.

Іноземні дипломати висловили розуміння важливості розвитку і захисту української мови як державної, а також отримали роз’яснення про механізми захиcту мовних прав меншин через прийняття законів «Про державну мову» та «Про права осіб, що належать до національних меншин».

Сторони констатували безпрецедентну відкритість України до комунікації з зарубіжними партнерами в питанні законодавчого захисту української мови, – адже, як з’ясувалося під час зустрічі, практично всі представлені держави, у яких існують свої закони про офіційну мову, приймали ці закони без консультацій з іноземними дипломатами.