Вінницькі таксі пообіцяли повністю перейти на українську мову

Вісім вінницьких служб таксі підтримали резолюцію, згідно з якою зобов’язуються в найкоротший термін українізувати свої диспетчерські служби. Окрім того, вони висловили підтримку законопроекту №5670, який має прийти на заміну мовному закону “Колєсніченка-Ківалова”. Серед підписантів – служби “Еліт”, “Вимпел”, “Таксопарк Плюс”, “VIK”, “Магніт” “Євро Таксі”, “Фортуна” та “Інформ Таксі”.

Про це повідомляє вінницький інформаційний портал Vежа.

Обіцянка українізувати диспетчерські служби таксі – це результат круглого столу на тему “Україномовність вінницьких служб перевезень: чи потрібна вона?”, який відбувся 26 квітня за участі представників служб місцевих таксі та громадських активістів.

Як пояснили представники місцевих перевізників, перевага на користь російської під час обслуговування клієнтів надавалася з огляду на суспільний попит: нібито самі вінничани у своїй більшості зверталися до диспетчерів російською, а ті у відповідь послуговувалися мовою клієнта. Однак тепер, з огляду на ситуацію в країні та потребу відновлення повноцінного застосування української у сфері обслуговування, власники служб таксі розуміють потребу повністю переорієнтувати свою діяльність на використання державної мови.

Учасники круглого столу звернули особливу увагу на реакцію вінничан у соцмережах, щойно сьогоднішній круглий стіл був проанонсований на сторінці Vежі у Фейсбук. Як пояснила одна з ініціаторів заходу, координатор Інституту “Республіка” у Вінниці Христина Коваленко, найбільше здивували закиди окремих користувачів про те, що проблема мови наразу в Україні “не на часі”.

“Ви знаєте, з такою логікою мовне питання ніколи не буде “на часі”: Україна, як і будь-яка держава, постійно перебуває в полоні певних проблем: економічних, політичних, соціальних, мовних зокрема. Якщо це постійно відкладати до “кращих часів” – це ніколи не вирішиться. Тому нам дуже приємно, що преставники вінницьких перевізників з розумінням поставилися до даного питання і продемонстрували свою державницьку та патріотичну позицію”, – сказала пані Христина.

За словами активіста “Вінницької Європейської Стратегії” Павла Власюка, через деякий час учасники організації планують промоніторити служби таксі на предмет виконання обіцянок і проінформувати про результати вінничан.

Водночас депутат Вінницької міської ради Андрій Очеретний зазначив, що після служб таксі активісти предметно візмуться за сферу обслуговування у ресторанній галузі міста. Заклади, котрі ігноруватимуть першочергове обслуговування українською, отримають своєрідні “чорні мітки”, і вони зникнуть з туристичних україномовних мап Вінниці.

TAKSI-VINNYTSI-1

Інфографіка: Vежа